Incertitudine in vederea reluarii negocierilor asupra unui nou program de finantare

Guvernul moldovean nu a reusit, deocamdata, sa convinga Fondul Monetar International sa inceapa negocierile privind reluarea finantarii RM. Negociatorul principal al FMI in relatia cu Republica Moldova, Thomas Richardson, nu a putut sa precizeze nici data estimativa de reluare a negocierilor asupra unui nou program de finantare a FMI si nici durata acestor negocieri. Seful misiunii FMI, aflat intr-o vizita de documentare in R.Moldova, in perioada 22 iunie-1 iulie, a precizat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca este nevoie de o noua vizita de documentare a FMI in RM, care va avea loc in lunile septembrie-octombrie 2005.

Thomas Richardson a precizat ca echipa de experti ai FMI a evaluat politicile monetare si bugetar-fiscale pentru anii 2005-2006, masurile de implementare a reformelor structurale, prevazute in SCERS, precum si schimbarile efectuate de Guvern in perioada ce a trecut de ultima vizita a misiunii FMI in Moldova, in octombrie 2004.

Oficialul FMI a precizat ca “exista progrese in anumite domenii, dar mai sunt multe alte lucruri de facut”. Expertii s-au aratat preocupati de cresterea nivelului inflatiei la inceputul anului curent, apreciind, in acelasi timp, masurile intreprinse de Banca Nationala a Moldovei in vederea stabilizarii intrarilor monetare, ceeea ce a condus la “mentinerea in frau” a nivelului inflatiei.

Potrivit lui Richardson, este foarte importanta initiativa de reformare a Guvernului, de evaluare a functiilor pe care le indeplinesc organele guvernamentale, de reducere a statelor de personal, ceea ce va duce la economisirea mijloacelor publice, "dar este necesar de a restructura intregul sistem guvernamental, pentru a preveni posibilitatile de coruptie", a mai spus sursa citata.

Reprezentantul FMI a salutat implementarea Legii Ghilotinei, in speranta ca aceasta va inlatura reglementarile de prisos.

In alta ordine de idei, seful misiunii FMI a specificat ca privatizarea nu trebuie sa fie un scop in sine, aceasta avand sens doar atunci cand intreprinderile sunt conduse mai eficient decat in sectorul public. Important este ca intreprinderile ramase in proprietatea statului sa fie gestionate in mod profesionist, iar daca nu aduc dividende in buget, atunci “trebuie sa ne intrebam daca ele mai raman in proprietatea statului”, a mentionat Thomas Richardson.

Seful misiunii FMI a mai precizat ca este necesar de a revedea masurile ce tin de inghetarea datoriilor sau acordarea vacantelor fiscale. Imbunatatirea climatului de afaceri, prin reducerea impozitului pe venit, este o masura optima, dar veniturile in urma acestor actiuni nu trebuie sa se piarda, a mai opinat sursa.

In concluzie, Thomas Richardson a afirmat ca de realizarile Guvernului, pana la urmatoarea vizita a misiunii FMI, in toamna curenta, depinde daca vor incepe sau nu discutiile referitoare la reluarea negocierilor asupra unui nou program de finantare pentru R.Moldova.

De mentionat ca, in cadrul vechiului program in suma totala de 147 mln de dolari, FMI a acordat Molodvei imprumuturi in valoare de circa 37 mln de dolari. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.