Încă un cetățean turc, declarat indezirabil de către SIS

Încă un cetățean turc a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul de Informaţii şi Securitate a anunțat astăzi că a identificat şi reţinut pe teritoriul R. Moldova un cetăţean străin, de origine turcă, „care realiza acţiuni de justificare şi propagare a viziunilor radicale”.

Totodată, SIS afirmă că, în urma desfăşurării măsurilor de investigaţie, a fost stabilit că persoana a încălcat regimul de şedere în Republica Moldova, „aplicând diverse metode pentru a se ascunde de organele abilitate, folosind mai multe adrese pe aria municipiului Chişinău”.

„Cetăţeanul străin a fost declarat persoană indezirabilă pe o perioada de 5 ani din raționamente de securitate naționala şi îndepărtat către ţara de origine, conform practicilor şi normelor internaţionale”, a anunțat SIS.

Decizia survine după ce la 6 septembrie SIS a anunțat că șapte cetățeni străini,  suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Toți cei șapte sunt angajați ai liceului moldo-turc Orizont.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcare flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018. În document se precizează că Guvernul a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre ele, Guvernul este întrebat dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.