În Republica Moldova vreau justiţie ca în… Franţa

rodica-topalaRodica Topală este originară din Chişinău. Se află în Franţa 7 ani, a făcut licenţa în drept în oraşul Lyon. În prezent, este stagiară la o companie din Lyon, specializată în servicii pentru imigranţi.

Reforma în justiţie trebuie însoţită neapărat de un sistem de măsuri eficiente de combatere a corupţiei. În Franţa, de exemplu, statul folosește activ legea fiscală pentru a încuraja anumite comportamente ale plătitorilor de impozit, iar sistemul de control al celor suspectaţi că încearcă să evite plata impozitelor este drastică. Cei ce încearcă să-i ascundă fiscului averea pe care o deţin prin diverse scheme, cum ar fi atribuirea falsă a averilor rudelor, riscă sancţiuni penale, chiar şi privarea de libertate, adică puşcăria. Articolul 1741 din Codul general al impozitelor, prevede că orice persoană care a încercat să evite prin fraudă plata integrală sau parţială a impozitelor prevăzute de lege sau care a omis să declare impozitele la termenul-limită riscă o amenda de 500.000 de euro şi privarea libertăţii pentru o perioadă de cinci ani.

Aceeaşi sancţiune o poate primi şi persoana care a disimulat (modificat) voluntar o parte din sumele impozabile sau a „organizat” propria insolvabilitate, a creat obstacole prin alte metode sau prin fraudă la stabilirea şi plata impozitelor. Sancţiunile pot ajunge până la două milioane de euro şi şapte ani de închisoare dacă faptele au fost comise într-un grup organizat, prin conturi bancare, contracte sau cu ajutorul altor persoane fizice sau juridice stabilite pe teritoriul altei ţări, prin utilizarea unei identităţi false etc. Sancţiunea de privare de libertate poate fi înjumătăţită dacă acuzatul furnizează informaţii despre alţi autori sau complici.

Totodată, în Franţa, spune tânăra, dreptul penal de afaceri prevede modalităţi legale de prevenire a abuzurilor cu bunurile unei companii. Luate în ansamblu, aceste măsuri asigură sănătatea financiară, protejându-i astfel pe cetăţenii ţării, dar şi pe investitori.
Legislaţia fiscală în Republica Moldova are nevoie de îmbunătăţiri ca să poată asigura sănătatea financiară a ţării. În primul rând, legea trebuie completată cu măsuri drastice de control şi de sancţionare a rău-platnicilor, îndeosebi a celor cu venituri şi avere peste medie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.