În Republica Moldova a fost inaugurat primul laborator de testare ADN

În Republica Moldova se vor putea efectua investigații molecular-genetice (ADN) care va permite cercetarea paternității, identificarea suspecților, descoperirea crimelor sau delictelor, identificarea victimelor catastrofelor.

În acest sens, astăzi, a fost inaugurat Laboratorul de expertiză genetică medico-legală în cadrul Centrului de Medicină Legală, primul de acest gen în țara noastră.

Investigațiile ADN care vor fi efectuate în acest laborator vor prezenta o probă obiectivă, având un grad înalt de concludență și o certitudine de până la 99,99%.

Expertiza ADN va putea fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea personală, cu condiția respectării acordului la cercetarea genetică.

Până în prezent Republica Moldova nu dispunea de un laborator de testare ADN.

Testele efectuate de către alte laboratoare existente din țară fără statut de laborator de expertiză judiciară nu puteau fi recunoscute ca probe în instanță, iar organele de drept întâmpinau dificultăți în investigarea infracțiunilor și erau nevoiți să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotarele țării.

Suma investițiilor pentru realizarea laboratorului, dotarea cu echipament, utilaje, mobilier, tehnică și logistică este de circa 9,3 mil. lei.

„Odată cu inaugurarea acestui laborator și implementarea noii metode de cercetare în țara noastră, va aduce o contribuție semnificativă la asigurarea actului de justiție în infracțiunile împotriva vieții, sănătății și demnității omului”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

În cadrul laboratorului vor activa experți judiciari biologi, angajați ai secției Biologie medico-legală, cu specializarea în investigații molecular-genetice și un specialist în biologie moleculară și genetică.

În perioada următoare vor fi desfășurate instruiri ale personalului implicat, setarea și calibrarea aparatajului, elaborarea și validarea metodicilor de efectuare a testelor.

„Mă bucur că în sfârșit și în Republica Moldova, ca și în toate țările europene și din spațiul CSI va funcționa un astfel de laborator. Centrul de Medicină Legală își asumă responsabilitatea de a îndeplini în termeni proximi toate sarcinile pentru a asigura funcționalitatea laboratorului”, a subliniat directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.