In R. Moldova au fost inregistrate patru cazuri de spalare a banilor, in 2007

Fenomenul spălării banilor în R.Moldova a înregistrat tendinţe de creştere în anul 2007, în această perioadă au fost pornite patru cauze penale, comparativ cu o singură cauză în anul precedent, a declarat luni în cadrul seminarului “Măsuri de prevenire şi combatere a spălării banilor în domeniul asigurărilor", procurorul anticorupţie, Dorin Compan.

Totodată, în 2007 e crescut şi numărul de sesizări în privinţa tranzacţiilor suspecte. Potrivit lui Compan, Centrului de Combatere a Crimei Economice şi Corupţiei i-au fost remise circa 9 milioane rapoarte privind desfăşurarea tranzacţiilor suspecte de bani, în raport cu 7 milioane în anul precedent.

Iana Beţivu, şef direcţie audit intern şi securitate internă în cadrul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare a declarat că în scopul prevenirii şi combaterii fenomenului de spălare a banilor şi finanţării terorismului este necesară ajustarea legislaţiei naţionale la standardele şi experienţa internaţională în domeniu.

Beţivu a menţionat necesitatea reglementării pieţei financiare în scopul prevenirii tranzacţiilor ilicite de bani şi a optat pentru perfecţionarea procedurilor de identificare a clientului.

Expertul Consiliului Europei, Jos de Wit, a declarat pentru presă, că problema esenţială cu care se confruntă R.Moldova în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor este existenţa unui sistem de aplicare a legislaţiei în vigoare relativ mai slab comparativ cu ţările UE.

Pentru ameliorarea situaţiei R.Moldova în sfera dată, Jos de Wit a recomandat îmbunătăţirea bazei de instruire a specialiştilor ce activează în sfera de prevenire şi combaterea a fenomenului spălării banilor.

Seminarul a fost organizat în cadrul Proiectului Comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene împotriva Corupţiei, Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului. Acţiunea a fost co-finanţat de Comisia Europeană, Agenţia Suedeză pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională şi Consiliul Europei.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.