În Moldova tortura costă o mie de lei. Trei poliţişti i-au pus cătușe la mâini și picioare unui bărbat pentru testarea alcoolemiei!

Asociația Promo-LEX este îngrijorată de faptul că infracțiunile de tortură sunt în continuare examinate ineficient de organele de drept din Republica Moldova. Termenele de examinare sunt excesiv de mari, iar torționarii primesc pedepse minime.

Îngrijorarea a fost exprimată după ce la 15 Iunie, judecătoria Cahul a obligat trei poliţişti să plătească un prejudiciu moral de doar1000 lei unui bărbat din Taraclia, căruia cu şapte ani în urmă i-au fost aplicate mai multe lovituri şi a fost dus cu forţa la spitalul raional pentru testare medicală a gradului de alcoolemie. Acestuia i-au fost puse cătușe la mâini și picioare, deşi avea proteză la piciorul stâng

Astfel, judecătoria Cahul  a pronunțat sentința pe cazul de tortură și exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Cei trei angajați ai MAI au fost condamnați în baza art. 166/1 și 328 CP, fiindu-le stabilită pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare condiționată și privarea dreptului de a ocupa funcții pe un termen de 7 ani. Instanța a acordat părții vătămate un prejudiciu material de 554 lei și un prejudiciu moral de 1000 lei.

Promo-LEX precizează că la 21 aprilie 2010, N.S., aflându-se la o cafenea din preajma unei stații Peco din r-ul Taraclia, s. Balabanu, a fost somat să se deplaseze cu 3 angajaţi ai MAI, CP Taraclia la spital pentru testarea medicală a stării de ebrietate.

N.S. a refuzat, din motiv că nu se alfa la volanul mijlocului de transport ci în cafenea. Angajații MAI, aplicând forța și fără a întocmi vreun act procesual, l-au transportat forțat la sediul secției de poliție, iar ulterior la Comisariatul de poliție Taraclia, fiind astfel privat ilegal de libertate timp de mai mult de 8 ore.

Lui N.S. i-au fost puse cătușe la mâini și picioare fără nici un temei legal, chiar dacă acesta are grad sever de dizabilitate, având proteză la piciorul stâng. Reieșind din probele prezentate de procurori, între orele 17-00 și 20-00, lui N.S. i-au fost aplicate multiple lovituri cu mâinile, picioarele și mijloace de aplicare a forței.

Ulterior, acesta a fost transportat forțat la Spitalul raional pentru testare medicală a gradului de alcoolemie, și contrar voinței sale i-au fost prelevate mostre de sânge. În cazul refuzului de a trece expertiza medicală pentru stabilirea gradului de alcoolemie, angajații poliției sunt obligați să întocmească un proces-verbal (art.273 CPP) în care să relateze circumstanțele refuzului, însă nu sunt în drept să oblige persoana la testare medicală.

N.S. a depus mai multe plângeri împotriva acțiunilor angajaților MAI, iar dosarul penal intentat împotriva lor a fost examinat timp de 5 ani la faza de urmărire penală și 2 ani la faza de examinare judiciară, în total peste 7 ani.

Potrivit Avocatului Asociației Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco: ”Interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante reprezintă unul din drepturile absolute, garantate de convențiile și tratatele internaționale, care nu poate fi încălcat niciodată, sub nici o formă, indiferent de justificare. Cu regret, autoritățile din R. Moldova încă întâmpină dificultăți în investigarea și sancționarea a astfel de cazuri, deși Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în repetate rânduri, a condamnat Moldova pe cauze similare. Urmărirea penală ineficientă, termenele excesive de examinare și sancțiunile mici reprezintă aspectele de bază la care autoritățile rămân restante. O altă problemă mare este reabilitarea părții vătămate și asigurarea unei satisfacții echitabile, suma de 1000 lei prejudiciu moral, stabilită în acest caz este derizorie, fiind de fapt o insultă la adresa persoanei care a suferit, atât în urma comportamentului abuziv al organelor de drept, cât și pe parcursul a 7 ani de examinare a dosarului”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.