În 2011, a fost refuzată intrarea în UE a peste 340 de mii de persoane

Ieri, 1 iunie, Comisia Europeană a publicat un raport privind evoluțiile în materie de migrație și azil în 2011, însoțit de un sondaj privind atitudinea cetățenilor europeni față de mobilitatea transfrontalieră, de migrație și de securitate.

Potrivit raportului, în 2011 a fost refuzată intrarea în UE a aproximativ 343 000 de persoane, ceea ce înseamnă o scădere de 13 % față de 2010. Statele membre ale UE au înregistrat peste 302 000 de cereri de azil, fiind în creștere comparativ cu anul trecut iar vizele Schengen, au fost eliberate majoritatea în Federația Rusă. Din aproximativ 12,7 milioane de vize Schengen, 47, 7 % au mers spre Rusia, urmată de Ucraina (8,7%), de China (8,1) și de Turcia (4,7).

„Cifrele din raport și rezultatele anchetei de opinie vin în sprijinul ideii susținute de Comisie, potrivit căreia Uniunea Europeană are nevoie de o politică puternică și coerentă în materie de migrație, care să răspundă atât nevoilor pe termen scurt, cât și celor pe termen lung. Este necesar să ne gestionăm frontierele externe cu eficacitate, pentru a garanta libera circulație pe teritoriul UE, pentru a oferi o protecție reală celor care au nevoie de aceasta, asigurând, în același timp, posibilități de migrație legală și mobilitate”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

De asemenea, sondajul relevă faptul că 68 % dintre respondenți consideră că imigranții ilegali ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca și cetățenii naționali. Patru din zece (42%) europeni vor ca Uniunea Europeană să încurajeze migrația forței de muncă din țările din afara UE pentru a face față provocărilor demografice și deficitul de forță de muncă și 46 % nu împărtășesc aceeași opinie.

Menționăm că în UE există aproximativ 20,2 milioane de resortisanți din țări terțe, ceea ce reprezintă în jur de 4 % din populația totală a UE (502,5 milioane) și 9,4 % din numărul migranților din întreaga lume, estimat a fi de 214 milioane.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.