Impresii după Vernisajul Vinului: ”Îmi pare rău că nu le pot gusta pe toate!”/ VIDEO

Vernisajul Vinului a ajuns primăvara aceasta la a 8-a ediţie, bucurându-se de un număr record de participanţi şi vizitatori. Potrivit lui Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, ”Buchetul de Primăvară” a adunat peste 1000 de participanţi. El a menţionat că o tendinţă îmbucurătoare este creşterea numărului de tineri interesaţi de cultura consumului de vin.

Diana Lazăr, vice-directorul proiectului USAID CEED II, a declarat pentru Moldova.ORG că scopul Vernisajului este promovarea consumului moderat de vin pe piaţa locală, iar rezultatele acestei politici se văd în creşterea anuală cu 7-10% a vânzărilor din ultimii ani. De asemenea, Diana Lazăr a remarcat că Vernisajul este şi ocazia perfectă pentru jurnaliştii şi afaceriştii străini să cunoască vinurile moldoveneşti.

Unul dintre aceşti oameni de afaceri a venit tocmai din India şi a declarat că vinurile noastre au fost o surpriză plăcută pentru el, însă e dezamăgit că nu le-a găsit şi în alte ţări şi crede că vinificatorii moldoveni trebuie să mai lucreze asupra strategiei lor de marketing. El însuşi discută cu un prieten din Sri Lanka care este interesat să importe vinuri moldoveneşti.

Deşi tematica de primăvară a Vernisajului a făcut ca accentul să fie pus pe vinurile albe, roze şi spumante, un jurnalist american ne-a spus că, totuşi, cele mai bune vinuri moldoveneşti sunt cele roşii.

La Vernisaj a fost prezent şi un grup de bloggeri români. Unul dintre aceştia, Vlad Ilaş, s-a declarat încântat de vinurile moldoveneşti, însă unicul său regret a fost că erau prea multe şi ar fi reuşit să le guste pe toate.

De asemenea, la eveniment au participat şi mai mulţi diplomaţi străini, printre care şi ambasadorul Slovaciei, Robert Kirnag. Acesta a declarat pentru Moldova.ORG că vinurile moldoveneşti sunt foarte populare în Slovacia, care nu are o tradiţie vinicolă proprie la fel de bogată. Întrucât acolo vinurile moldoveneşti concurează cu cele din Italia sau Chile, el le-a recomandat vinificatorilor noştri să se concentreze pe soiurile autohtone, menţionând că, recent, Feteasca Neagră de la Cricova a fost premiată la un concurs în Slovacia.

Vedeţi mai jos reportajul video de la eveniment

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.