Impresii din SUA. Ce au învățat bloggerii moldoveni peste ocean

Cinci bloggeri moldoveni au vizitat orașul Greensboro din statul Carolina de Nord în luna octombrie, prin intermediul programului Open World – Blogging for Democracy. Aceștia au vizitat mai multe redacții din regiune, au întâlnit experți în Social Media, bloggeri și au interacționat cu comunitatea locală. Moldova.ORG a discutat cu patru dintre ei:

Spuneți trei lucruri care v-au impresionat cel mai mult în SUA

lina grauLina Grâu: Noi, grupul bloggerilor, nu am avut contact cu America zgârâie-norilor de sticlă și beton pe care o știam din filme. Am cunoscut o Americă foarte asemănătoare cu ce ar putea fi Republica Moldova dacă ar avea parte de elite competente și necorupte. Greensboro, din Carolina de Nord, e un oraș verde, cu multe zone rezidențiale și cu niște oameni absolut deosebiți, calzi și deschiși. Oameni care știu să muncească mult, dar și să comunice cu plăcere între ei și care au un spirit civic pronunțat – a face voluntariat și a-i ajuta pe alții este o normă în SUA.

tudor cojocariuTudor Cojocariu: Spiritul comunitar al americanilor, modul organizat și rațional în care se desfășoară lucrurile, responsabilitatea civică a americanilor.

irina_frunza1Irina Frunză: Simplitatea, atitudinea binevoitoare și sincera implicare în soarta Moldovei a dnei Elaine Marshall, Secretarul de Stat al Carolinei de Nord. Indiferent de statutul dnei, a luat prînzul împreună cu toată lumea, fiind foarte receptivă la discuții și întrebări pe parcurs.

oxanaOxana Greadcenco: Cel mai mult m-a impresionat încrederea cetățenilor în stat și în funcționalitatea legii, ceea ce aproape că nu întâlnești la noi. Apoi, egalitatea șanselor care chiar funcționează la ei – spațiul public oferă persoanelor cu dizabilități totul pentru ca aceștia să se descurce de sine stătător și să aibă o viață absolut la fel ca ceilalți. Și, da, diversitatea care este peste tot, felul americanilor de a interacționa, simplitatea în abordări.

Care întâlnire/activitate v-a marcat cel mai mult și de ce?

Lina Grâu: Am fost foarte impresionată de întâlnirile la cele trei Cluburi Rotary care ne-au găzduit atât în atmosferă formală, cât și într-un cadru informal, când de exemplu, am fost oaspeții unei competiții de barbeque. Am fost copleșită de căldura și deschiderea gazdelor mele, Joe și Karen Johnson, niște oameni extraordinari, dar și a celui care ne-a organizat programul din Greensboro, Bob Newton, și care vrea să vină în Republica Moldova cu mai multe proiecte umanitare. M-a impresionat profesionalismul și competența bloggerilor cu care ne-am întâlnit, iar șocul cel mare a fost dotarea Facultății de Jurnalism a Universității din Elon, din apropiere de Greensboro – am văzut acolo studiouri de televiziune și de radio care nu se deosebeau cu nimic de cele profesioniste. Studenții produc emisiuni TV și radio, editează propriul ziar (unde apare, apropo, chiar și publicitate plătită de agenți economici).

Tudor Cojocariu: Prezența noastră în cadrul întâlnirii săptămânale a Clubului Rotary din Greensboro a fost deopotrivă o onoare și o revelație. Am rămas marcat de modul în care niște oameni de profesii foarte diferite rezonează unii cu alții și își găsesc interese și activități commune în folosul unor nevoiași.

Irina Frunză: 1. Am avut parte de un program intens, cu multe vizite și intruniri cu personae importante printre care Sam Potolicchio, profesor la Universitatea Georgetown, din Statele Unite şi presedinte al programului de pregătire a liderilor globali. Sam a vizitat Moldova în repetate rînduri și a venit cu un mesaj dedicat tinerilor din Molova:  ” Daca tineri nu participă, daca nu voteaza, daca nu colaboreaza cu organizatiile non-guvernamentale, nu semneaza petitii, nu ies in public sa ţina discursuri, nu se mobilizeaza, atunci nimeni nu îi poate auzi.”

2. Dr. Robert L. Newton, o persoană excepțională care a ajutat Moldova în nenumărate rânduri (Edificarea Hospis-ului din Zubrești, aduce cadre medicale din SUA pentru ca persoanele din regiuni să beneficieze de servicii stomatolgice gratuite, a contribuit la modernizarea apeductului Centrului Mamei si a Copilului din Chisinau etc. ).

3. Am mers la una din universitățile private din regiune Elon University, cu un campus grandios și studiouri impresionante dotate cu cea mai nouă și modernă tehnica,unde studenții creează reportaje, buletine de știri, transmisiuni live etc. Au si studiouri pentru emisiuni radio și propria redacție unde studenții își dedică timpul pentru a captura cele mai importante evenimente din viața Universității. O mare parte din știri sunt culese din postările de pe grupul de Facebook al universității. Astfel Social Media reprezintă o sursă cu adevărat valoroasă pentru presa scrisă.
Studiile în Elon University costă în jur de 50000 USD pe an, dar au disponibile și un număr limitat de burse pentru cei mai buni și competenți tineri!

Oxana Greadcenco: Cea mai marcantă experiență a fost interacțiunea cu familia gazdă, unde am locuit timp de o săptămână. Una e să cunoști o țară fiind cazat la hotel și altceva e să locuiești în sânul unei familii, să iei parte la toate activitățile lor zilnice și săptămânale. A fost o plăcere să mergem cu familia-gazdă la biserica sau cursurile de dans pe care le frecventează, să luăm dejunul și cina împreună și să discutăm ore în șir despre viața americană, despre cu e la noi și cum e la ei.

A fost interesantă interacțiunea cu bloggerii locali, ședințele clubului Rotary din Greensboro și întâlnirea cu Secretarul de Stat Helene Marshal, care a vizitat Republica Moldova peste 10 ori și a ajutat țara noastră prin zeci de proiecte.

bloggeri_moldoveni_sua6

Utilizarea blogurilor și a Social Media. Există diferență între R.Moldova și SUA?

Lina Grâu: Pot spune că aici am generat o surpriză pentru partea americană – bloggerii cu care ne-am întâlnit au rămas impresionați de nivelul de dezvoltare a internetului, de penetrare a rețelelor de socializare și de abilitățile utilizatorilor din Republica Moldova. Există, bineînțeles, nuanțe diferite privind modul în care sunt folosite anumite instrumente sau rețele sociale în Republica Moldova și SUA, dar ne-am convins că globalizarea și dezvoltarea tehnologiilor permite performanțe comparabile oriunde pe glob.

Tudor Cojocariu: Există mai multe asemănări decât deosebiri, după mine. De exemplu, atât noi, cât și americanii, folosim blogurile pentru a ne exprima public gândurile, ideile și revoltele. Subiectele abordate cel mai des țin tot de treburile publice, politică, economie, sănătate, educație.

Irina Frunză: Bloggerii din SUA au rămas foarte entuziasmați de evoluția utilizatorilor rețelelor de socializare, în special a Facebook-ului în Moldova, precum și de viteza internetului în Moldova. Au remarcat campaniile de promovare folosite de ONG-uri precum MediaPoint sau No Hate Speech Moldova în promovarea cauzelor și atragerea susținătorilor. Diferența este că în State, prin social media sunt inițiate multe petiții, care ulterior ajung la guvernatori și vocea oamenilor este auzită. Ceea ce trebuie sa facem mai mult și noi aici, acasă!

Oxana Greadcenco: Prima concluzie a fost că Internetul în Moldova are cel puțin la fel de multă influență ca în SUA. În condițiile în care justiția și instituțiile statului nu funcționează la noi în măsura în care ne dorim, ne agățăm de Internet ca de ultima speranță. Observăm că tot mai mulți cetățeni își manifestă nemulțumirile public pe Internet, filmează, fotografiază încălcări, iar uneori acestea ajung și la autorități și au un final fericit.

Persoanele pe care le-am întâlnit au fost uimiți de faptul că în Moldova cea mai populară rețea de socializare nu este una americană, ci una rusă, dar au fost impresionați că Facebook este în continuă creștere la noi, în timp ce în SUA descrește număr de utilizători. Mulți americani renunță la Facebook pentru Twitter sau Istagram.

bloggeri_moldoveni_sua4

– Cu ce v-ați întors nou de acolo și ați folosit deja sau urmează să folosiți în activitatea voastră profesională?

Lina Grâu: M-am întors cu foarte mulți prieteni noii, cu orizonturi lărgite privind oportunitățile pe care le oferă bloghingul și new-social-media și cu convingerea fermă că trebuie să-mi pun la punct un blog – așa cum mi-l doream de ceva vreme, dar nu eram sigură că este un efort fezabil și care să merite.

Tudor Cojocariu: M-am molipsit de ”bacilul” antreprenoriatului de la americani. Am început să privesc altfel activitățile antreprenoriale, orientate spre profit. Am văzut că pe lângă profit, beneficiile pot fi mult mai variate, adică sociale sau umanitare. Anume asta mă atrage pe mine, de fapt.

Irina Frunză: Paradoxal sau nu, dar nu tinerii în SUA folosesc atât de mult social media, ci persoanele dupa 30-35 de ani. Motivele pentru care este utilizată Social Media sunt diverse: de la promovarea propriei imagini (personal branding), păreri până la inițierea cauzelor sociale.

De exemplu, în State există asemenea fenomen ca ”Food desert”, atunci când pe o rază de câțiva Km nu există niciun market sau o sursă de alimente. Astfel, o cumunitate a inițiat o acțiune socială ”Reinaissance Community Coop” cu un video de promovare prin care și-au propus să adune forțele locatarilor din comunitate și să fondeze cooperative ca să deschidă un market în acea zonă.

Foarte populare sunt video blogurile. Un exemplu relevant este blogul unei mămici Stephanie Wonderlin care cu o camera ”Go Pro” reușeste să filmeze video-uri foarte calitative despre viața micuței ei și cum e să fii mamă. Canalul ei de Youtube a atins peste 4000 de subscrieri. Astfel, Sephanie și-a promovat brandul personal, iar acum companii ca Hallmark, Ford, GoPro, Baby Magic îi expediază diferite produse ca aceasta să le testeze și să plaseze video-ul pe canalul ei de youtube. Astfel, promovarea brandingului personal prin Social Media, în final poate fi monetizat. Un sfat bun pentru mămicile care sunt acum acasă, îngrijind de copilașii lor.

Oxana Greadcenco: Am “furat” mai multe idei pentru dezvoltarea site-ului pe care îl coordonez www.moldova.org. Piața publicitară în SUA este diversă, iar instituțiile independente sunt capabile de autofinanțare, ceea ce în Moldova este imposibil. Consumatorii de conținut calitativ în SUA sunt dispuși să plătească pentru materialele bune din online și sper că în următorii ani același lucru să se întâmple și în Moldova.

bloggeri_moldoveni_sua3

– Ce pot învăța cetățenii moldoveni de la cei americani și invers?

Lina Grâu: Cetățenii moldoveni trebuie să învețe în primul rând activismul civic, convingerea că schimbarea poate veni de la fiecare cetățean și că pentru a o face este nevoie de inițiativă și implicare. Americanii cred că au de învățat că pe harta lumii există așa un loc numit Republica Moldova, dar și ambiția de a învăța mai multe limbi străine.

Tudor Cojocariu: Lista este lungă și trebuie să fim realiști. Mai multe avem de învățat noi de la ei, decât invers. Dar eu sunt și optimist, totodată, respectiv pot afirma că anume calea americană, de democratizare și transparentizare a treburilor publice este cea potrivită pentru noi. Trebuie să învățăm să nu ne mai fie frică unii de alții, să devenim mai altruiști, să colaborăm spre a satisface interesul tuturor părților. Cu alte cuvinte, să ne descotorosim de zestrea sovietică.

Irina Frunză: O tendință interesantă în SUA, atunci când un blogger a reușit să devină suficient de popular, își publică articolele într-o carte electronică “e-book”. Cartea o editează gratuit pe site-ul createspace.com ulterior o plasează pentru vânzare pe Amazon.com.

Un mic secret – pentru a face cartea să crească în popularitate și respectiv în preț, este nevoie de recenzii pozitive. Pe site-ul fiverr.com poți găsi orice tip de servicii contra costului de 5 dolari SUA. Astfel, poți avea un review/ o recenzie foarte bună, investind doar 5 dolari. După crearea unui produs, se investește mult în marketingul produsului pentru a-i crea valoarea. Încă o lecție bună de învățat!

Oxana Greadcenco: Am avea mult de învățat de la americani la capitolul disciplină, modul organizat al societății, respectul față de stat și lege. Americanii ne pot da lecții serioase de toleranță și ar cam trebui să învățăm de la ei cum să zâmbim mai mult.

bloggeri_moldoveni_sua

bloggeri_moldoveni_sua5 bloggeri_moldoveni_sua1

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.