Important! Guvernul îşi asumă răspunderea pentru un pachet de şapte legi

Guvernul îşi asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de şapte legi referitoare la sistemul bancar. Adoptarea acestora este o condiţie pentru semnarea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional în luna octombrie anul curent

Decizia luată la şedinţa Executivului din 26 septembrie a fost coordonată cu FMI și cu majoritatea parlamentară. Aceasta a fost susținută de către toți miniștri Guvenului Filip.

Astfel, premierul Pavel Filip a precizat că cele şapte legi prevăd, în special, “curățirea sectorului bancar, astfel încât să nu mai poată să se întâmple fraude bancare”.

Toate aceste legi vor fi validate în formula propusă de FMI. Modalitate de aprobare a acestor legi prin angajarea răspunderii a fost coordonată cu cei de la FMI și cu majoritate. Suntem nevoiți să ne luăm această responsabiltiate deoarece avem timp puțin. Altfel, nu vom reuși să deblocăm finanțările”, a menţionat premierul.

Potrivit oficialului, în cazul în care s-ar merge pe formula clasică, ar înseamna “să fie pierdute”  încă câteva săptămâni.

Pachetul de legi pentru redresarea sectorului bancar include între altele proiectul cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare, cel privind emisiunea obligațiunilor de stat, proiectele privind bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale şi  fondului de asistență medicală.

Reamintim că o misiune de experți a FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie 2016, pentru a discuta un acord posibil pe o perioadă de trei ani în valoare de circa 180 milioane dolari. La finele vizitei, misiunea FMI a declarat că s-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să îmbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu.

Atunci, premierul a ţinut să precizeze că este important ca Republica Moldova să semneze acest acord cu FMI nu doar din punct de vedere al finanţării: este mult mai  important faptul că acest acord ar debloca relaţiile pe trei direcţii – Bucureşti, Bruxelles şi pe direcţia Washington. „Pentru că toată lumea aşteaptă să vadă ce vom face noi în relaţiile cu FMI”, a explicat premierul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.