Important! Cinci centre de certificare au redus cu 20-32 % tarifele de testare a produselor agricole

Cinci laboratoare aflate în subordinea mai multor ministere au redus tarifele de testare a produselor agricole și agroalimentare destinate exportului. Diminuare a avut loc, după ce anterior, premierul Iurie Leancă a solicitat revizuirea unor tarife aplicate la certificarea produselor pentru export.

Astfel, tarifele au fost reduse în proporţie de 20-32 %, în funcţie de laborator şi de produsele ce urmează a fi certificate.
Iată modificările operate:

Centrul de Standardizare și Experimentare a Calității Producției de Conserve a redus tarifele la investigațiile de laborator la pesticide și nitrați în produsele de origine vegetală cu 19% – 32%. Spre exemplu, tariful pentru determinarea pesticidului a fost redus la 205 lei fața de 300,9 lei – tariful aplicat anterior.

Centrul Național de Vinificație și Certificare a Producției Alcoolice a redus tarifele sale cu 20% pentru companiile care își onorează obligațiunile de plată și anume în cazul achitării la timp a costului serviciilor prestate de laborator.
Alte reduceri de care beneficiază solicitantul includ efectuarea testelor gratuite pentru Certificatul VI-1 pentru companiile care exportă prima data în UE și costul redus pentru testarea repetată a materialului din același lot.

Centrul de Standardizare și Stabilire a Calității Nutrețurilor și Produselor Cerealiere a micșorat cu 20% prețul testelor de laborator. Spre exemplu, tariful nou pentru analize de laborator pentru mostre de soia fost redus cu 348 lei, de la 1740 lei la 1392 lei.

Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor pe Uz Fitosanitar și a Fertilizanților au optimizat cheltuielile de administrare, ceea ce a rezultat în micșorarea cu cca. 25% a tarifelor la investigațiile de laborator pentru produsele de origine vegetală. În prezent costul unei analize clasificate după compușii organoazotați este de 568 lei, tariful nou fiind cu 193 lei mai mic decât acel aplicat anterior.

Centrul de Stat pentru Certificarea Materialului Semincer până la sfârșitul anului curent urmează să reducă cu 20% tarifele pentru testarea repetată a probei și certificarea unei probe noi din același lot.

La următoarea etapă laboratoarele urmează să: elaboreze un sistem electronic pentru depunerea online a cererilor pentru prelevarea probelor, să majoreze termenul de valabilitate a rezultatelor de investigație de laborator, reducă numărul de analize, utilizând trasabilitatea produsului testat anterior, să modifice programul de lucru în favoarea operatorilor economici în perioadele de recoltare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.