Important! CEC interzice implicarea instituțiilor media străine în campania electorală din R.Moldova

Instituţiile media din afara Republicii Moldova nu vor avea dreptul să se implice în activitatea electorală din Republica Moldova, potrivit unui amendament aprobat astăzi de Comisia Electorală Centrală.

„Am înscris un punct special în regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale în mass-media, care interzice instituţiilor media din afara ţării, care nu au acces legal în spaţiul informaţional al R.Moldova, să se implice direct sau indirect în activitatea electorală din Republica Moldova”, a declarat Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit lui, CEC a încercat să identifice şi instrumente de control în acest sens. „Astfel, în cazul instituţiilor media din afara ţării, dar care au acces legal în spaţiul informaţional al ţării noastre, distribuitorii locali vor purta responsabilitatea pentru conţinutul acelor materiale”, a precizat Iurie Ciocan.

Oficialul a menţionat că „ideea este una simplă – statul R.Moldova urmează să-şi protejeze spaţiul informaţional şi să nu admită ingerinţe străine în campania electorală”.

Amendamentul CEC nu se referă la instituțiile acreditate în Republica Moldova și care retransmit programele unor instituții media din străinătate. Respectiv, prevederea nu se referă la publicitatea electorală din timpul de emisie care le revine regulamentar instituțiilor acreditate în Republica Moldova.

„Instituţiile media din afara ţării nu sunt în drept să intervină în reflectarea campaniei electorale, să ofere timp de emisie concurenţilor electorali, inclusiv să plaseze publicitatea electorală. De exemplu, dacă vin jurnalişti străini şi fac reportaj în favoarea unui concurent electoral, aceste informaţii nu vor putea fi difuzate pe teritoriul republicii”, a explicat preşedintele CEC.

Regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale în mass-media prevede ca fiecare radiodifuzor care decide să se implice în reflectarea campaniei electorale trebuie să depună o declaraţie la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), până la 24 aprilie 2015. De asemenea, va trebui depusă o declaraţie privind politica editorială pentru campania electorală, iar instituţiile care nu vor reflecta campania electorală, trebuie să înştiinţeze CCA în acelaşi termene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.