Implicarea SUA si UE, absolut necesara

Ministrului Reintegrarii, Vasili Sova, si ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Federatiei Ruse, Valeri Nesteruskin, au avut, joi, 15 septembrie, consultari de lucru. La consultari, organizate a initiativa partii ruse a participat si ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Republica Moldova, Nikolai Reabov.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Reintegrarii, subiectul principal al discutiilor a fost consultarile pe marginea problemei transnistrene, a caror desfasurare la propunerea mediatorilor este preconizata pentru 26 si 27 septembrie la Odesa, Ucraina. Reiterind interesul Chisinaului pentru desfasurarea negocierilor pentru reglementarea diferendului transnistrean, al caror obiectiv principal va constitui democratizarea si demilitarizarea regiunii transnistrene, Vasili Sova a sustinut agenda propusa de catre OSCE, Rusia si Ucraina si a reconfirmat participarea delegatiei Chisinaului la consultarile de la Odesa.

in context, partile au discutat mecanismul largirii formatului de negocieri prin aderarea delegatiilor UE si SUA – subiect propus de agenda consultarilor. Vasili Sova si-a exprimat convingerea ca implicarea Uniunii Europene si a Statelor Unite va face posibila relansarea negocierilor si va contribui la identificarea unei solutii eficiente si durabile a conflictului. in acelasi timp, ministrul a subliniat ca Moldova priveste actiunile ulterioare in cadrul procesului de reglementare prin prisma Planului de solutionare a problemei transnistrene, prezentat de Ucraina in mai si documentele adoptate de Parlamentul Republicii Moldova la 10 iunie si 22 iulie, prim pas in acest sens constituind democratizarea si demilitarizarea regiunii, drept conditii necesare pentru organizarea si desfasurarea primelor alegeri democratice in Transnistria.

Partile au discutat procesul de pregatire a conferintei „Republica Moldova pe calea reglementarii conflictului transnistrean”, care urmeaza sa se desfasoare la 28-30 septembrie la Chisinau. Invitatii respective au fost remise anterior de catre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene pe adresa Federatiei Ruse, Ucrainei, SUA, OSCE, UE, precum si reprezentantilor regiunii transnistrene.

in finalul discutiei, partile au convenit asupra necesitatii desfasurarii consultarilor bilaterale si multilaterale intense pe intreg spectrul problematicii transnistrene – proces care va permite elaborarea unor abordari si mecanisme in stare sa asiste procesul de negocieri pentru identificarea unei solutii complexe si durabile a problemei transnistrene. / P. G. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.