Connect with us

Social

“Împărțit la doi”: Discrepanțele salariale între femei și bărbați

Publicat

pe

În Republica Moldova femeile câștigă cu 647 de lei pe lună mai puțin decât bărbații. Adică, pentru munca depusă, o femeie este remunerată cu un salariu care constituie aproape 87% din plata primită de un bărbat. Acest lucru se arată în Portretul statistic al femeilor și bărbaților din Republica Moldova, realizat de Biroul Național de Statistică în 2017.

Diferențele în salarii se explică prin faptul că femeile se angajează în sfere de activitate unde remunerarea este mică. O altă cauză este că ele nu știu să negocieze și acceptă mai ușor un serviciu prost plătit și, deseori, se întâmplă ca femeile să fie de acord să muncească la negru.

Pe lângă munca mai prost plătită pe care o acceptă, femeile își pun pe umeri și o mai mare responsabilitate pentru treburile casnice, la care se mai adaugă și grija față de copii.

La fel, faptul că au responsabilități mai multe acasă, unele femei nu pot să-și asume obligații mai mari la serviciu sau să rămână peste program, când este nevoie, ceea ce le împiedică să avanseze în carieră și, respectiv, să obțină un post mai bine plătit.

Care sunt domeniile în care discrepanța salarială este semnificativă și care sunt soluțiile propuse de specialiști, aflați în noul episod al emisiunii “Împărțit la doi”.

Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni „Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții. Toate emisiunile realizate până acum pot fi  găsite pe portalul CJI, www.moldova-azi.md, la rubrica Emisiuni.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Social

Prețurile la legume în Piața Centrală din Chișinău// FOTO

Publicat

pe

De către

De aproximativ o săptămână, prețurile la legume în Piața Centrală din Chișinău s-au stabilizat. Astfel, duminică, un kg de roșii se vindea cu 10 lei, un kg de ardei de asemenea cu 10 lei, castraveții puteau fi cumpărați cu 8 lei per kilogram, dar cei, care după cum spun vânzătorii au fost aduși astăzi dimineața, se vindeau cu 15 lei.

Un kg de cartofi se vindea cu 6-8 lei, în funcție de soi, fasole păstăi le-am găsit cu 15 lei kilogramul, iar ceapa se vindea cu 8 lei per kilogram.

Pe piață a apărut porumbul, care se vinde cu 3-5 lei bucata.

Vânzătorii de legume ne-au spus că deocamdată prețurile se mențin, dar acestea vor evolua în funcție de timpul de afară. Acum, sunt multe mașini care merg pe la gospodăriile agricole și colectează legumele de pe câmp, au mai spus ei.

Urmăriți într-o scurtă galerie foto prețurile legumelor la Piața Centrală din Chișinău.

Citește mai departe

Social

Crimă la Comrat: cadavrul unui bărbat, ucis cu toporul, depistat într-o fântână

Publicat

pe

De către

Crimă înfiorătoare. Cadavrul unui bărbat din localitatea Dezghingea, Comrat, a fost depistat într-o fântâna.

Potrivit Gagauzinfo.md, bărbatul era dat dispărut, iar în timpul căutării acestuia, oamenii legii au efectuat cercetări într-o gospodărie din localitate.

Polițiștii au observat pete de sânge pe peretele casei.

După cercetări mai detaliate, oamenii legii au depistat cadavrul dezmembrat al bărbatului în fântâna din gospodăria respectivă.

Nokta.md, scrie că suspectul a fost reținut și că, anterior, bănuitul a mai fost judecat.

Citește mai departe

Social

Poliția: Fata de 18 ani din Anenii Noi, care a dispărut acum trei săptămâni, găsită strangulată într-o fâșie forestieră din Fârlădeni

Publicat

pe

De către

Tânăra de 18 ani din satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, care a dispărut la 27 iunie, a fost găsită strangulată într-o fâșie forestieră din localitatea Fârlădeni, raionul Căușeni.

Poliția Națională a anunțat că trupul neînsuflețit al fetei a fost depistat sâmbătă seara, aproximativ la ora 20.00, de către un bărbat din aceiași localitate.

La momentul actual, oamenii legii desfășoară acțiunile necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Pe 9 iulie, peste 150 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne: polițiști, pompieri și carabinieri, inclusiv 20 de persoane civile, au desfășurat căutările pe teritoriul raionului Anenii Noi. Atunci căutările fetei s-au finalizat fără niciun rezultat.

Anterior, presa a scris că fata a dispărut după ce a aflat că a luat nota 3 la proba de matematică de la Bacalaureat. Mama fetei a fost cea care a anunțat autoritățile despre dispariția fiicei sale.

Citește mai departe