Connect with us

Diverse

IGP lansează o campanie de reîntoarcere acasă a moldovenilor care activează polițiști în țări europene

Publicat

pe

Într-o postare pe Facebook, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc și-a împărtășit o experiență recentă. În cadrul unei deplasări de serviciu în Regatul Unit al Marii Britanii, Cavcaliuc a cunoscut un polițist cu origini din Moldova dar care își exercită activitatea în Marea Britanie.

“Revin acasă pentru că-mi pasă”

O deplasare de serviciu din iunie 2017 în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sub egida SOROS Moldova, care avea drept scop preluarea bunelor practici de la colegii noștri englezi, m-a determinat să concep o nouă abordare pe segmentul dezvoltării Poliției Republicii Moldova. Pe Sorin Netida l-am cunoscut în această deplasare. Un polițist englez, cu origini din Moldova, cu o inteligență și voință mare, dar și mult caracter, m-a provocat să dezvoltăm câteva idei benefice atât pentru Poliția Națională, cât și pentru cetățenii moldoveni care și-ar fi dorit să revină acasă să contribuie la dezvoltarea Poliției din RM, cu un grauncior din experiența de polițist din alte state. 

Între timp, am structurat multe idei și ieri mi-a reușit să mă văd la IGP, cu reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora în Republica Moldova, d-nii Valeriu Sajin și Ghenadie Slobodeniuc. Am convenit împreună să ne unim eforturile și să realizăm acest proiect inedit în luna august, în perioada 20-26 august (săptămâna diasporei). Am convenit, să acționăm și să motivăm moldovenii plecați la muncă peste hotare, care muncesc în calitate de polițist în alte state dezvoltate, să revină acasă cu suportul financiar al IGP, BRD și al partenerilor externi, pentru o perioadă scurtă și să se împartă cu experiența lor avansată cu colegii polițiști din RM. 

Pe unii cetățeni molodoveni deja i-am identificat – ei sunt în mare parte foști polițiști din RM care activează actualmente în sisteme polițienești din Poliția Canadei, Poliția Republicii Federale Germane, Poliția României, Poliția Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Poliția de Stat din Italia, Poliția Franceză. 

Toți ei ne vor ajuta să aducem lucruri noi în Poliția Republicii Moldova, să facem Poliția Națională mai puternică, mai pregătită. De asemenea, ne propunem pentru etapa inițială, să identificăm printre ei persoane capabile și curajoase care vor accepta provocarea pentru o posibilă angajare în sistemul polițienesc, la funcții de conducere de la noi din țară. În viziunea mea, Poliția Națională are un potențial uriaș, inclusiv prin prisma Strategiei de Dezvolatre, dar și datorită cetățenilor din diasporă, pe care vrem să-i convingem să revină acasă.

Această campanie oferă oportunitatea fiecărui compatriot din diasporă căruia îi pasă, să se implice și să contribuie la dezvoltarea, promovarea și realizarea campaniei noastre, fie că ne vor ajuta să identificam cetățenii noștri polițiști din alte state, sau ei însuși sunt polițiștii care vor și pot reveni acasă pentru a contribui la dezvoltarea Poliției Naționale, așa cum este în statele europene și alte state dezvoltate unde ei muncesc. 
Celor cărora le pasă și cunosc compatrioți de-ai noștri care ar dori sa revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea Poliției din RM, pot lăsa datele de contact la adresa: [email protected]

Cu alte detalii și etape ale campaniei, voi reveni la finele lunii ianuarie. 

Fii tu cel care îți pasă și revino acasă!”, a scris acesta.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Cinci traficanți de droguri, reținuți. Au fost ridicate trei kilograme de droguri// VIDEO

Gruparea criminală a fost documentată timp de aproape cinci luni.

Publicat

pe

De către

Oamenii legii au destructurat un grup criminal organizat, implicat în comercializarea drogurilor în regiunile de sud a țării și anume în orașul Cahul, satul Crihana Veche, raioanele Cahul, Taraclia și alte localități.

Ca urmare a mai multor percheziții, la domiciliile persoanelor suspecte, au fost confiscate aproximativ 3 kg de droguri, în special paie de mac, marijuana și metadona, ș.a..

Totodată, au fost depistate și confiscate instalații utilizate la prelucrarea drogurilor, consumarea lor, dar și mijloace speciale de comunicare, utilizate la comiterea infracțiunii.

În total, au fost identificați și reținuți 5 membri a grupării criminale cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani, cărora le-au fost aplicate măsuri preventive sub forma de arest.

Persoanelor reținute riscă pedepse sub forma de închisoare pe un termen de până la 15 ani.

Gruparea criminală a fost documentată timp de aproape cinci luni. Ofițerii din cadrul  INI și procurorii PCCOCS oficiul Sud, întreprind măsuri speciale pentru identificarea și altor membri ai grupării criminale.

Citește mai departe

Diverse

Senator american: SUA trebuie să susțină statele din Europa de Est în războiul declanșat de Rusia

Publicat

pe

De către

Statele Unite trebuie să susțină statele din Europa de Est, Ucraina și Moldova, care sunt în prima linie în războiul hibrid declanșat de Rusia. Declarația a fost făcută de către congresmanul Will Hurd, membru al Comitetului Camerei Reprezentanților pentru Securitate Internă, la prezentarea raportului ”Atacul asimetric al lui Putin asupra democrației în Rusia și Europa: implicări pentru securitatea națională a SUA”, elaborat de German Marshal Fund din SUA.

”Trebuie să susţinem ţările care sunt în prima linie deoarece ceea ce se va întâmpla acolo se va petrece şi în alte ţări, Moldova de exemplu, este un bun exemplu. Faptul că Rusia a reuşit să se infiltreze în anumite provincii, să susţină candidaţi care au militat pentru separarea de Moldova… O să fie alegeri acolo în câteva luni. Şi acolo va fi acelaşi gen de presiune pe care l-am văzut şi în Statele Unite. Dar în Moldova sunt şi alţi factori, cum ar fi: influenţa banilor, a energiei. De aceea sunt încântat de ideea de a vinde energie în Europa de Est. Pentru că europenii cumpără ori de la noi, ori de la Putin. Putin are bani din vânzarea de petrol, dar pune presiune politică prin intermediul gazului natural. Şi dacă reuşim să rupem acest cerc, atunci influenţa sa în Europa de est va fi mai mică şi vom vedea că ţările de acolo vor fi mai puţin influenţate”, a spus Will Hurd.

Congresmanul a mai adăugat că unul dintre lucrurile pe care le-a observat în recentele sale vizite în Europa de est este că, cu cât eşti mai aproape de Rusia, cu atât e mai puţin probabil să le crezi inepţiile. Subiectul războiului hibrid al Rusiei despre Moldova a fost discutat, recent, de către Will Hurd cu președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la Washington.

Unul dintre autorii raportului prezentat, senatorul Ben Cardin, a precizat că guvernul Federaţiei Ruse e angajat în atacuri continue împotriva instituţiilor democratice, asupra valorilor universale şi asupra domniei legii, atât în Rusia cât şi peste hotare. ”Preşedintele Vladimir Putin dispune pentru aceste atacuri de un arsenal asimetric – atacuri cibernetice, dezinformare, sprijin pentru grupurile politice din Franța, folosirea resurselor energetice în calitate de arme, crima organizată, corupţia şi agresiunea militară.

Citește mai departe

Diverse

Jurnalista rusă expulzată din Letonia a realizat un reportaj despre Moldova în care vorbește doar despre sărăcie

Publicat

pe

De către

Jurnalista rusă Olga Kurlaeva, expulzată astăzi din Letonia fiind calificată drept o amenițare la adresa securității naționale, a fost în vara anului 2017 și în Republica Moldova, unde a realizat un material propagandistic despre statul nostru, arată Deschide.md.

Într-un reportaj special al Vesti.ru, Kurlaeva prezintă statul Republica Moldova drept unul cuprins de sărăcie, degradare și fără perspective de viitor.

Jurnalista rusă formează peisajul actual din Republica Moldova în baza unor imagini de la o piață second-hand din Chișinău, precum și în baza declarațiilor oamenilor care vând vechituri acolo (toți vorbitori de limba rusă). Aceasta vrea să creeze impresia că unicul venit pe care îl mai pot dobândi moldovenii este cel din vânzarea lucrurilor agonisite de o viață.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Externe26 de minute în urmă

Pietre preţioase ale Coroanei Britanice au fost ascunse într-o cutie de metal pentru biscuiţi

Pietre preţioase dintre bijuteriile Coroanei Britanice au fost ascunse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-o cutie de metal...

Politică53 de minute în urmă

Deputații au adresat cele mai multe întrebări Guvernului, în anul 2017

Pe parcursul anului 2017, deputații au adresat instituțiilor statului 103 întrebări și 7 interpelări. Cele mai multe, 29 la număr...

Diverse1 oră în urmă

Cinci traficanți de droguri, reținuți. Au fost ridicate trei kilograme de droguri// VIDEO

Gruparea criminală a fost documentată timp de aproape cinci luni.

Externe2 ore în urmă

Într-o localitate din România curge apă minerală la robinet, dar locuitorii sunt nemulțumiți

Apă minerală la robinet. Nu o beau doar oamenii, ci și animalele din Pogăneşti, judeţul Timiş. Oamenii spun că apa...

Opinii2 ore în urmă

Epoca remiterilor, pe sfârșite. Ioniță: Trebuie asigurate veniturile din interiorul țării

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai...

Diverse3 ore în urmă

IGP lansează o campanie de reîntoarcere acasă a moldovenilor care activează polițiști în țări europene

Într-o postare pe Facebook, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc și-a împărtășit o experiență recentă. În cadrul...

Social4 ore în urmă

Ar fi extorcat 5 000 euro pentru a aranja o sentință de achitare. Acum riscă până la 6 ani de închisoare

Un locuitor al capitalei a fost reținut de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție în după-amiaza zilei de...

Advertisement

Opinii