Igor Smirnov: Suntem un stat independent, la ce ne trebuie Moldova?

Intr-un interviu acordat marti publicatiei ruse "Politiceskii jurnal", liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat ca partea transnistreana este dispusa sa reia negocierile cu Chisinaul in problema reglementarii diferendului, mentionand insa ca in situatia actuala totul depinde numai de eforturile statelor-garant: Rusia si Ucraina. "Aceste tari in repetate randuri au spus ca nu vor admite blocada economica a Transnistriei. Presedintele Putin a declarat transant ca nu va admite crearea unor rezervatii in secolul XXI, iar blocada este, de fapt, acelasi lucru. Presiuni economice, blocada economica, informationala, diplomatica/…/ Logic gandind, urmeaza doar razboiul. Numai o pozitie clara a Rusiei si Ucrainei poate stopa o astfel de evolutie a evenimentelor", a mentionat liderul separatist.

Totodata, Smirnov a declarat ca "de fapt, Transnistria nu are nevoie de Moldova". "La ce ne trebuie Moldova? De 15 ani economia noastra se dezvolta separat si nu traim mai rau. La noi, produsul brut pe cap de locuitor este de trei ori mai mare decat in partea dreapta a Nistrului. Ei traiesc pe seama gastarbaiterilor. Dar ce se va intampla, daca Rusia va introduce regimul de vize? Tocmai de aceea Moldova este atat de mult interesata de proprietatea noastra, anume din aceasta cauza Chisinaul atat de des vorbeste despre privatizare", a declarat Smirnov.

Intrebat daca este posibila unirea Moldovei cu Romania, Smirnov a mentionat ca "aceste tari si asa sunt unite", opinand ca "Moldova nu dispune de un potential pentru a exista de sinestatator".

Referindu-se la viitorul Transnistriei, Smirnov a mentionat ca vede regiunea in calitate de stat independent, adaugand, insa, ca daca populatia se va pronunta in favoarea unirii cu cineva, anume asa si va fi. «Daca poporul se va pronunta in cadrul unui referendum pentru unirea cu un stat sau altul, atunci ne vom uni, in rest noi avem de toate", a mentionat liderul separatist de la Tiraspol. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.