Preşedintele Igor Dodon a anunţat că, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, va efectua o vizită de lucru la poligonul militar de la Bulboaca, “pentru a clarifica starea lucrurilor”. Aceasta pentru că, potrivit şefului statului, în ultimul timp au loc multe discuții despre poligonul militar, despre “implicarea americanilor” și finanțările care vin din SUA.

Să nu uităm că suntem un stat neutru și eu nu voi admite ca soldații moldoveni să fie parte sau piese în mașinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est“, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Iniţiativa preşedintelui Dodon survine după ce, portalul Russian.rt.com a scris luni, 7 august, că „forțele navale ale SUA caută un antreprenor pentru executarea lucrărilor de construcţie pe teritoriul bazei de antrenament a Armatei Naţionale a Moldovei din satul Bulboaca”.

Ştirea a fost comentată de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat persona non grata în RM, care a încercat să sugereze că SUA ar intenționa să pregătească diversioniști și trupe cu destinație specială pentru un nou conflict militar în Transnistria.

Ulterior, Ministerul Apărării a precizat că în 2012 Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), în urma căruia ministerul beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca.

Aceasta pentru ca să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU.

“Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului, așa cum se sugerează în articol”, a precizat Ministerul Apărării.