Preşedintele Igor Dodon a anunţat că va cere Guvernului revocarea ambasadorului Republicii Moldova de la Bucureşti Mihai Gribincea și înlocuirea lui cu o persoană “care înțelege mai bine atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”.

Anunţul a fost făcut după ce diplomatul a declarat la postul de televiziune Digi24 că, potrivit experţilor în domeniu, şansele ca decretul lui Igor Dodon privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari.

Potrivit preşedintelui, declarațiile ambasadorului moldovean la București, “care și-a permis comentarii impertinente” sunt incompatibile cu statutul său de Ambasador.

“Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc.

E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbește fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat și a conducerii acestuia”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, dar estimează, pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.

„Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova – 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum aţi menţionat şi dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Molodva a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat marți, 3 ianuarie, decretul pentru retragerea cetăţeniei acordate lui Traian Băsescu, dar nu și soției sale, Maria Băsescu.