Connect with us

Politică

Igor Dodon: Vin cu iniţiativa de modificare a Constituţiei, ca preşedintele să poată dizolva Parlamentul

Publicat

pe

Preşedintele Igor Dodon a anunţat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că până la sfârşitul lunii februarie va veni cu o iniţiativă de modificare a Constituţiei, pentru ca preşedintele să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie

Oficialul a precizat că echipa sa are patru-cinci variante, care sunt prevăzute şi în experienţă internaţională, şi în ţări cu statut semi-prezidenţial.

Modificarea Constituţiei poate fi iniţiată fie de Parlament cu 34 de voturi, fie de Guvern, sau de cetăţeni, prin colectarea semnăturilor.

Igor Dodon a precizat că nu exclude ideea organizării unui referendum naţional pentru acordarea unor atribuţii suplimentare oferite preşedintelui ţării.

„Eu nu exclud că noi am putea să ajungem la ideea unui referendum naţional pentru modificarea Constituţiei pentru atribuţii suplimentare oferite preşedintelui ţării. Dar vom vedea. La sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie eu voi iniţia această modificare, aşa cum am promis. Scopul este să obţinem alegeri parlamentare anticipate”, a menţionat el.

Totodată, Dodon a precizat că nu renunță la inițiativa sa de anulare a legii „miliardului” şi că ar putea avea loc un referendum  legat de anularea legii care transformă în datorie de stat așa-numitul „furt al miliardului”.

„Nu renunț la anularea legii care pune „datoria miliardului” pe umerii cetățenilor. Inițiativa mea se află în Parlament și aș vrea un vot în plen, nominal. Dacă nu, socialiștii au inițiat un grup de inițiativă pentru un referendum național”, a spus Dodon în interviul pentru Radio Europa Liberă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele Barometrului Opiniei Publice, realizat de CBS-AXA la comanda Institutului de Politici Publice.

Astfel, Vlad Plahotniuc a fost votat de 32,5% din respondenți, fiind urmat în acest clasament de președintele țării Igor Dodon cu 4,9%.

Alți 2,6 % din respondenți l-au numit pe fostul premier Vlad Filat, iar 0,9 % pe liderul PL Mihai Ghimpu.

De menţionat că 43,9 % din respondenţi au declarat că nu ştiu, iar 7  la sută au spus că toţi politicienii.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, pe un eșantion reprezentativ cu eroarea maximă de eșantionare de 2,9%.

Citește mai departe

Politică

13 lucruri pe care trebuie să le știi despre NATO

Publicat

pe

De cătreCitește mai departe

Politică

BOP 2017: Doar două formaţiuni politice ar accede în Parlament pe liste de partid

Publicat

pe

De către

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două formaţiuni politice- PSRM și PAS- ar accede în Parlament, pe liste de partid, potrivit Barometrului Opiniei Publice, realizat de CBS-AXA la comanda Institutului de Politici Publice.

Astfel, PSRM ar acumula 26% și PAS cu 12,3 la sută. Acestea ar fi urmate de Platforma DA cu 3,4%, PD – cu 2,8%, PCRM – cu 2,5% și PN – cu 2,4%.

Totodată, 28,4 la sută dintre respondenți s-au declarat indeciși, iar 14,2 la sută au spus că nu intenționează să participe la alegeri.

Totuşi, dacă se iau în calcul doar opțiunile respondenților deciși, atunci PSRM ar acumula 47,62%, PAS – 22,53%, iar în Parlament ar ajunge și Platforma DA – cu 6,3 la sută.

PDM ar fi acumulat 5,13% din sufragii şi nu ar accede în Legislativ, la fel ca şi PCRM care ar acumula 4,58%.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, pe un eșantion reprezentativ cu eroarea maximă de eșantionare de 2,9%.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Diverse16 minute în urmă

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele...

Politică40 de minute în urmă

13 lucruri pe care trebuie să le știi despre NATO

Politică44 de minute în urmă

BOP 2017: Doar două formaţiuni politice ar accede în Parlament pe liste de partid

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două formaţiuni politice- PSRM și PAS- ar accede în Parlament, pe...

Social1 oră în urmă

A fost lansat magazinul online Vincuvin: Comandă vinul preferat cu câteva click-uri

Vincuvin SRL, distribuitor de vinuri și produse din viță de vie lansează vincuvin.shop, magazin online cu livrare a vinului îmbuteliat. O soluție...

Economie2 ore în urmă

Posturile fiscale de la sălile de ceremonii aduc roade: Volumul de livrări a crescut cu 11 milioane lei

Serviciul Fiscal de Stat a finalizat procesul de monitorizare a sălilor de ceremonii prin prisma posturilor fiscale. Astfel, în perioada...

Social4 ore în urmă

RISE: 137 de milioane lei din „Miliardul dispărut”, folosiți pentru procurarea sediului central ASITO// VIDEO

Banii au fost luați din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite.

Social4 ore în urmă

Accident tragic la Sângerei. Preotul și preoteasa din Copăceni au murit pe loc

Un tragic accident rutier s-a produs ieri  la ieșirea din satul Bilicenii Vechi, din raionul Sângerei. În urma acestuia au...

Advertisement

Opinii