Preşedintele Igor Dodon a anunţat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că până la sfârşitul lunii februarie va veni cu o iniţiativă de modificare a Constituţiei, pentru ca preşedintele să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie

Oficialul a precizat că echipa sa are patru-cinci variante, care sunt prevăzute şi în experienţă internaţională, şi în ţări cu statut semi-prezidenţial.

Modificarea Constituţiei poate fi iniţiată fie de Parlament cu 34 de voturi, fie de Guvern, sau de cetăţeni, prin colectarea semnăturilor.

Igor Dodon a precizat că nu exclude ideea organizării unui referendum naţional pentru acordarea unor atribuţii suplimentare oferite preşedintelui ţării.

„Eu nu exclud că noi am putea să ajungem la ideea unui referendum naţional pentru modificarea Constituţiei pentru atribuţii suplimentare oferite preşedintelui ţării. Dar vom vedea. La sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie eu voi iniţia această modificare, aşa cum am promis. Scopul este să obţinem alegeri parlamentare anticipate”, a menţionat el.

Totodată, Dodon a precizat că nu renunță la inițiativa sa de anulare a legii „miliardului” şi că ar putea avea loc un referendum  legat de anularea legii care transformă în datorie de stat așa-numitul „furt al miliardului”.

„Nu renunț la anularea legii care pune „datoria miliardului” pe umerii cetățenilor. Inițiativa mea se află în Parlament și aș vrea un vot în plen, nominal. Dacă nu, socialiștii au inițiat un grup de inițiativă pentru un referendum național”, a spus Dodon în interviul pentru Radio Europa Liberă.