Connect with us

Diverse

Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării

Publicat

pe

Curtea Constituţională a decis marți, 2 ianuarie, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse de către un grup de parlamentari. Aceasta după ce Igor Dodon a refuzat de a semna decretul de numire a noilor membri de Guvern.

Parlamentarii au sesizat Înalta Curte pentru pentru a debloca procesul de desemnare a noilor miniștri.

Curtea Constituţională a constatat că în acest caz există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte, iar  decretele de desemnare a noilor miniștri în funcții urmează a fi semnate fie de către președintele Parlamentului Andrian Candu, fie de către premierul Pavel Filip.

Reamintim că, șeful statului a respins la 28 decembrie în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip.

Potrivit lui, majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”.

Amintim că, la 19 decembrie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern și a nominalizat șapte noi membri, dintre care doi foști premieri și un un ex-președinte al CC. Persoanele nominalizate de coaliția de guvernare sunt:

  • Chiril Gaburici – ministru al Economiei;
  • Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Alexandru Tănase – ministrul Justiției;
  • Tudor Ulianovschi -ministru al Afacerilor Externe;
  • Cristina Lesnic – vicepremier pentru reintegrare;
  • Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
  • Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Președintele Igor Dodon a mai fost suspendat temporar din funcție în luna octombrie a anului trecut, după ce a refuzat în mod repetat să semneze decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Diverse

Viceprimarul orașului Bălți Igor Șeremet și-a anunțat demisia// VIDEO

Publicat

pe

De către

Primarul interimar al municipiului Bălți, Igor Șeremet, a demisionat din funcție, în această dimineață.

El a invocat presiuni din partea edilului de Bălți, Renato Usatîi, care de mai bine de un an gestionează orașul prin Skype. Șeremet a scris în cererea sa de demisie că motivul plecării este ”neîncrederea primarului municipiului Bălți în capacitățile sale de administrare”.

Demisia survine după scandalul deșeurilor, care la sfârșitul anului trecut, practic a paralizat orașul. Șeremet a explicat într-un mesaj video plasat pe Facebook că după ce a intervenit Guvernul ca să rezolve problema gunoiului, primarul din Bălți l-a atacat dur.

Igor Șeremet a explicat că edilul din Bălți, aflat de peste un an la Moscova, a pus la îndoială capacitățile sale de administrare, după ce a solicitat ajutorul Guvernului ca să rezolve problema deșeurilor. Acest lucru a dus la o serie de critici și atacuri din partea lui Usatîi, care l-a obligat pe Șeremet să-și coordoneze acțiunile cu oamenii săi.

”În măsura în care primarul se expune în mod public asupra neîncrederii modalității în care administrez orașul în calitate de primar interimar, în măsura în care sunt obligat să coordonez fiecare acțiune cu anumiți consilieri municipali, pentru păstrarea reputației mele de jurist și a corectitudinii, astăzi declar demisie din funcția de viceprimar, astăzi este ultima zi de muncă. Declar public și deschis că revin la activitatea de avocat”, a anunțat Igor Șeremet.

Acum câteva zile, doi șefi de întreprinderi municipale din Bălți au anunțat că nu vor mai accepta indicații transmise prin Skype din afara țării, iar șeful direcției responsabile de evacuarea deșeurilor a demisionat.

Citește mai departe

Diverse

Scandalul gunoiului la Bălți: Șeful unei direcții a demisionat/ VIDEO

Publicat

pe

De către

Șeful direcției reparație și construcție drumuri din cadrul primăriei municipiului Bălți, Serghei Pcela, și-a dat demisia. Acesta era responsabil de colectarea deșeurilor, după ce firma privată responsabilă s-a retras de pe piață. Decizia vine pe fonul crizei deșeurilor din oraș. Fostul funcționar este nemulțumit de modul în care conducerea primăriei administrează orașul, iar primarul Renato Usatîi dă indicații prin Skype. Acesta și-a anunțat demisia într-o scrisoare expediată presei care a fost publicată de către portalul Realitatea.

 „Criza gunoiului a arătat de fapt cum poate să ajungă municipiul Bălți dacă se continuă acest model de management prin Skype și indicații eronate, care nu au nicio legătură cu realitatea din oraș. Renato Usatîi vede de la Moscova doar politică, dar noi din oraș, vedem realitatea cu care se confruntă oamenii. Renato Usatîi este obsedat de războiul lui cu politicienii de la Chișinău și trage și Bălțiul în acest război. Bălțiul nu poate fi condus prin Skype”, scrie Pcela în scrisoarea expediată presei.

Citește mai departe

Diverse

Guvernul a trimis mai multe autospeciale la Bălți pentru evacuarea gunoiului/ VIDEO

Publicat

pe

De către

Mai mulți internauți au sesizat în această dimineață o coloană formată din aproape 20 de autospeciale pentru evacuarea gunoiului și camioane ale carabinierilor, în drum spre Bălți. Misiunea a fost dispusă la indicația premierului Pavel Filip, pentru a da ajutor autorităților locale să curețe orașul de gunoi până de Anul Nou.

”Carabinieri, poliție și autospeciale pentru gunoi. Sper că se duc la Bălți! Orașul ăla deja se îneacă în mizerie!”, ”Cât unii stau prin saună ori învață noi cântece pentru Karaoke, guvernul Filip vrea să scape locuitorii orașului Bălți de mizerie și gunoiul din oraș”, au scris internauții care au plasat poze și video cu autospeciale.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică4 minute în urmă

Igor Dodon după decizia CC: Partea bună este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor

Președintele Igor Dodon a criticat dur decizia Curții Constituționale ce permite suspendarea temporară a acestuia din funcție pentru a numi...

Diverse37 de minute în urmă

Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării

Curtea Constituţională a decis marți, 2 ianuarie, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse...

Social1 oră în urmă

Primăria Chişinău: Au fost depuse 28 mii de cereri pentru compensații la plata agentului termic pentru sezonul 2017-2018

Primăria municipiului Chişinău anunță că până la data de 31 decembrie 2017, au fost depuse circa 28 de mii de...

Social1 oră în urmă

Și-a procurat o foaie turistică în Turcia, dar când a ajuns a fost cazată la un alt hotel. Peripețiile unei familii din Orhei

O familie de la Orhei a procurat o foaie turistică pentru un sejur în Turcia. Ajunsă la fața locului, aceasta...

Opinii2 ore în urmă

Veaceslav Negruța: 7 minciuni de la autorități în 2017

Ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, expert Transparency International-Moldova, a publicat astăzi o listă cu „șapte minciuni”, pe care au insistat autorități...

Politică3 ore în urmă

Igor Dodon: Anul lui Stefan cel Mare și Sfânt va fi lansat oficial pe 2 februarie

Președintele Igor Dodon a declarat anul 2018 – Anul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu acest prilej, potrivit președintelui,...

Social3 ore în urmă

Șofer reținut. Și-a instalat ilegal pe mașină girofar și se deplasa cu viteză excesivă pe trotuar

Un șofer a fost reținut de inspectorii de patrulare în timp ce se deplasa cu viteză excesivă și avea instalat...

Advertisement

Opinii