Connect with us

Politică

Igor Dodon a solicitat misiunilor diplomatice să monitorizeze atent scrutinul electoral din 2018

Publicat

pe

Președintele Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu corpul diplomatic acreditat la Chișinău, în cadrul căreia a solicitat misiunilor diplomatice și instituțiilor internaționale să monitorizeze atent scrutinul electoral din 2018.

“Alegerile din 2018 vor fi fundamentale pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova și trebuie să se desfășoare în cel mai transparent și corect mod”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a anunțat că în cadrul întrevederii a discutat cu ambasadorii despre prioritățile instituției prezidențiale pentru anul 2018.

“Am făcut un schimb de opinii amplu cu privire la situația din politica internă a țării, inclusiv situația economică, socială, conflictul instituțional și gravele încălcări ale legislației naționale efectuate sub presiunea majorității parlamentare, precum și subiecte legate de legea anti-propagandă, continuarea tensionării relațiilor cu Federația Rusă, interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a mass-media din alte state”, a relatat președintele.

Un subiect aparte l-a constituit diferendul transnistrean.

Potrivit oficialului, în acest sens este necesar de acționat în vederea realizării practice a înțelegerilor la care s-a ajuns la Viena, în decembrie 2017.

Totodată, Igor Dodon a informat ambasadorii că Președinția va acorda o atenție sporită soluționării celor opt subiecte de bază, incluse în pachetului de rezolvare a problemelor sociale și economice ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inițiate la întrevederea sa cu Vadim Krasnoselski, liderul administrației transnistrene, în ianuarie 2017.

“Astfel, speram ca in curând va fi soluționata chestiunea privind înregistrarea transportului auto din regiunea transnistreană. De asemenea vom insista pe desfășurarea cu regularitate a întrevederilor în format ”5+2””, a adăugat Igor Dodon..

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe