Preşedintele Igor Dodon promite că, în anul următor, când se va schimba guvernarea, în urma alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare, şi când va veni o altă majoritate, Republica Moldova va avea finanţări anuale de 500 de milioane – un miliard de dolari.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de şeful statului într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă. Totodată, Igor Dodon a ţinut să precizeze că banii vor veni nu neapărat “de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional.”

“Republica Moldova are nevoie de finanţare externă, dar nu pentru menţinerea guvernării, pentru infrastructură. Veţi vedea în anul următor, când se va schimba guvernarea, în urma alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare, va veni altă majoritate şi eu vă promit, şi deja am lansat negocieri în acest sens, anual vor fi minimum 500 de milioane – un miliard de dolari”, a menţionat şeful statului.

Întrebat de unde vor veni aceste finanţări, Igor Dodon a declarat că “nu obligatoriu de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional”, pentru că “mai sunt bani în lume, mai sunt parteneri, mai sunt prieteni care sunt gata să ajute.”

Şeful statului a evitat să numească partenerii de la care ţara noastră ar putea primi aceşti bani, dar a insistat că “vor fi investiţii enorme, şi cetăţenii vor simţi acest lucru”. “Şi nu vor fi condiţionări de tipul schimbaţi sistemul electoral sau nu şi noi vă vom da 50 de milioane sau 20 de milioane sau nu vă vom da”, a adăugat el.

Reamintim că la 12 mai președintele Igor Dodon a menţionat că salută inițiativa Parlamentului European de a amâna ajutorul financiar de 100 de milioane euro pentru Republica Moldova. Mai mult, şeful statului le-a mulţumit europarlamentarilor pentru acest gest.

Aceasta pentru că, în opinia sa, eventuala suspendare a sprijinului acordat de UE ar conduce mai rapid la alegerile parlamentare anticipate, “obiectiv pentru care el pledează încă din 2014”.

Declaraţia preşedintelui Dodon a fost ulterior criticată de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care a precizat că nu a fost luată niciun fel de decizie de a nu finanţa Republica Moldova şi că cooperarea financiară va veni condiţionat.