Connect with us

Diverse

Igor Dodon a plecat la Sankt Petersburg

Publicat

pe

Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru la Sankt Petersburg, unde va participa la Forumul Economic Internaţional -2018, care îşi va ţine lucrările în perioada 24-26 mai, în Centrul pentru Congrese şi Expoziţii „Expoforum”.

În cadrul evenimentului șeful statului are preconizate mai multe întrevederi cu persoane oficiale, inclusiv cu preşedintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, cu preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Valentina Matvienko, cu preşedintele Consiliului de Administrare “Gazprom”, Aleksei Miller, președintele ”Sberbank” din Rusia, Gherman Gref.

Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg este un eveniment ce se desfășoară sub egida şi cu participarea preşedintelui Federaţiei Ruse.

Forumul din anul curent se va desfăşura sub sloganul „Creând o economie a încrederii”.

La eveniment este preconizată participarea a circa 15 mii de oaspeţi din peste 140 de ţări ale lumii, printre care Germania, Elveţia, Suedia, Grecia, Italia, India, Arabia Saudită, Qatar, Israel, Vietnam, SUA, Canada, ţările din Africa. Printre participanţi la Forum sunt prezenți reprezentanţi ai comunităţilor de afaceri, conducători ai organizaţiilor internaţionale, persoane oficiale, experţi, savanţi şi jurnalişti.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Analist american: Rusia distribuie propagandă în Moldova prin intermediul organizațiilor finanțate de Putin

Publicat

pe

De către

„Aliații Statelor Unite ale Americii, Georgia, Ucraina și R. Moldova, sunt amenințați de ingerințe belicoase din partea Moscovei, iar Washington ar trebui să susțină activ aceste foste state sovietice”. De această părere este analistului din domeniul securității Gregory Keeley, care a semnat un editorial pe portalul dailycaller.com, notează Ziarul Național.

Acesta amintește că, anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că ingerințele Moscovei în democrația Moldovei se vor intensifica odată cu apropierea alegerilor parlamentare din acest an.

Rusia distribuie dezinformare și propaganda prin intermediul organizațiilor neguvernamentale finanțate de Putin; controlează o mare parte a conținutului media; manipulează pe rețele sociale și susține așa-numita „opoziție proeuropeană”, constată expertul american. Acesta mai atrage atenția că, în încercarea de a elimina influența Moscovei, Partidul Democrat din Moldova a limitat prin legislație emisiunile politice și militare rusești.

Analistul trece în revistă și realizările guvernării actuale care, potrivit lui, a reușit să obțină rezultate notabile în combaterea corupției, simplificarea reglementărilor de business și stabilizarea sistemului bancar pentru a pune capăt spălătoriei rusești.

„Pentru prima dată în istoria tânărului stat, zeci de magistrați certați cu legea au fost condamnați. Judecători și procurori, ofițeri de poliție și vameși, miniștri și primari care de mult timp se aflau „în buzunarul Ursului Rus” au fost deferiți justiției și condamnați pentru acte de corupție”, notează Gregory Keeley.

Expertul constată că aceste eforturi ale guvernării au fost observate de Occident. Astfel, FMI a aprobat pentru R. Moldova un credit de 179 de milioane de dolari pentru o perioadă de 3 ani, ca să susțină reformele economice și financiare. R. Moldova este acum parte Parteneriatului Estic al UE, un program creat pentru a facilita integrarea politică și economică a noilor democrații din Europa de Est.

Materialul integral îl găsiți AICI.

Citește mai departe

Diverse

Drumul care trece prin centrul satului Logănești, Hâncești, reabilitat

Publicat

pe

De către

În cel mult două săptămâni, drumul care trece prin centrul satului Logănești, raionul Hâncești, va fi reabilitat. În total, o porţiune de zece kilometri urmează să fie reparată.

Porţiunea reparată face legătura cu două drumuri naționale: Chișinău – Cimișlia și Chișinău – Leuşeni. Costul lucrărilor este de 12,5 milioane de lei.

Proiectul este finanțat din Fondul Rutier și Bugetul de stat. “Eu locuiesc în Logănești din anul ’86 și nu țin minte să se fi făcut o construcție așa cum se face la moment. Era cârpit pe ici, pe colo, în fiecare an câte puțin”, a precizat Vasilisa Raşco, angajat al Primăriei Logănești, citat de Publika.

“Lucrările vor începe cred că de pe data de 25 mai. Dar practic în toate satele vor demara lucrări de reabilitare a unor străzi, drumuri în cadrul Programului “Drumuri bune”. Sunt 46 de sate din raionul Hâncești”, a declarat Alexandru Dodon, consultant la Administrația de Stat a Drumurilor.

Programul “Drumuri bune pentru Moldova” a fost lansat de Partidul Democrat. În cadrul acestuia, vor fi reparaţi aproximativ 1200 de kilometri de drumuri. Potrivit estimărilor, costul total al lucrărilor este de 1,6 miliarde de lei. 500 de milioane vor fi alocate din Fondul Național Rutier, iar restul, din Bugetul de stat.

Citește mai departe

Diverse

Alegeri în cinci sate. PD a câștigat patru primării

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat din Moldova a câştigat cele mai multe fotolii de primar, în urma alegerilor noi de duminică. Din primul tur au câştigat  patru candidaţi, care fac parte din PDM. Cel mai bun rezultat l-a obţinut Ion Dragan, din Leuşeni, Hânceşti, pentru care au votat aproape 91 la sută dintre consăteni.

Ion Drăgan a fost votat de 602 persoane, în timp ce contracandidatul său, Ion Bujeac, reprezentant al PSRM, a obţinut 61 de voturi. Şi la Nemţeni, Hânceşti, candidatul PDM, Maria Ghiţu, a câştigat detaşat, obţinând peste 80 la sută dintre voturi.

Stanislav Babuţac, candidatul la funcţia de primar al comunei Pârliţa, raionul Ungheni, obţinând aproape 86 la sută dintre voturi. Aproape 80 la sută dintre alegătorii din Voloviţa, Soroca, au votat pentru Ghenadie Nistrean.

La Jora de Mijloc, Orhei, a câştigat candidatul Partidului “Şor”.

La Bălți primăria a fost câștigată de către reprezentantul formațiunii Partidul Nostru, Nicolai Grigorișin. Iar în Chișinău va avea loc turul doi. Candidatul PSRM, Ion Ceban, va concura în data de 3 iunie cu liderul PPDA, Andrei Năstase.

Citește mai departe