Președintele Igor Dodon a anunţat că va participa săptămână aceasta la marcarea a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, care se vor desfășura la Tiraspol. Mai mult, şeful statului a declarat că planifică să decoreze cu distincții de stat  militarii transnistreni și pacificatorii ruși.

“Planific să particip la evenimente dedicate împlinirii a 25 de ani de la războiul transnistrean ce vor avea loc în regiunea transnistreană. Așa ceva nu a mai fost. Niciun președinte a Republicii Moldova nu a participat vreodată la astfel de evenimente. Eu planific să decorez cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii moldoveni, pe lângă aceștia am propus să decorez și militarii transnistreni și pacificatorii ruși, dacă ei vor dori”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la televiziunea rusă Rossia-24.

De notat că, săptămâna trecută, autorităţile de la Chişinău au criticat intenția vicepremierului rus Dmitri Rogozin de a participa la festivitățile de la Tiraspol dedicate operațiunii de menținere a păcii, precizând că aniversarea încetării conflictului armat de pe Nistru urma să fie marcată în baza unui plan comun de manifestări, or, în lipsa unui astfel de plan desfăşurarea în mod unilateral a unor atare acţiuni nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii.