Preşedintele Igor Dodon a declarat că nu va accepta candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, deoarece este “nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are și o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă”.

Şeful statului a precizat că nu va accepta acestă candidatură nici acum, nici la propunerea repetată a acesteia de către Guvern. Mai mult, Igor Dodon a spus că îşi rezervă dreptul de a veni în curând cu o altă candidatură.

“Am cerut un militar profesionist, iar Guvernul îmi propune un băiat de granturi. Un „reformator” de birou. Nu pot accepta o asemenea candidatură, deoarece este nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are și o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă.

Armata Națională așteaptă să fie condusă de o persoană bine pregătită și profesionistă, care cunoaște specificul managementului militar. Și eu îmi rezerv dreptul de a veni în curând cu o asemenea candidatură“, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, de opt ani în Ministerul Apărării s-au făcut experimente cu tot felul de miniștri unioniști “impuși prin algoritm politic cu liberalii,iar acum, prin algoritm politic cu Leancă”.

“Eu voi fi alături de militari în solicitările lor pentru o conducere competentă și responsabilă, apolitică. Iar pe domnul Sturza nu îl pot accepta nici acum, nici la a doua înaintare, dacă Guvernul va insista în mod repetat asupra acestei candidaturi absolut nepotrivite“, a adăugat Dodon.

Precizăm că Eugen Sturza, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, a fost propus astăzi în funcţia de ministru al Apărării.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat astăzi la un briefing că în cazul în care candidatura nu va fi acceptată de președintele țării, Guvernul va înainta a doua oară același candidat.

“Nu acceptăm nici un fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017, care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat, așa dictează norma constituțională a țării”, a precizat liderul PDM.