Connect with us

Politică

Igor Dodon a numit toleranța și egalitatea de gen “învățături false”. Declarațiile au trezit nemulțumire pe Internet

Publicat

pe

Într-un mesaj postat pe Facebook dedicat sărbătorii religioase Duminica Triumfului președintele Igor Dodon a calificat toleranța, liberalismul și egalitatea de gen drept “învățături false”, declarație care a trezit nemulțumirea internauților, în special a activiștilor civici.

Igor Dodon a mai scris, după vizita la Mănăstirea din Zloți, că se încearcă “de a ne impune să credem că credința noastră ortodoxă, valorile noastre familiale sînt niște valori permitate și depășite”.

Declarația a trezit sute de comentarii de nemulțimire pe rețelele de socializare. “Spuneți-i cineva lui Dodon (cine are acces la el), că toleranța nu este doar despre LGBT (cu care el are ce are) iar egalitatea de gen nu e doar despre Maia Sandu. Sau nu-i pasă de egalitatea de gen pentru că nu are fiice?”, a scris activista Angelica Frolov.

La câteva ore de la publicarea mesajului consilierului Președintelui, Ion Ceban, a anunțat că postarea nu ar fi fost făcută de Igor Dodon. Mai mult ca atât, declarațiile scandaloase au fost șterse din postare. Ceban a calificat gafa drept “greșeală regretabilă” și și-a cerut scuze celor “care s-au simțit lizați”.

Moldova.org, fiind o instituție media care promovează drepturile omului, condamnă declarațiile lui Igor Dodon, calificându-le drept discriminatorii, homofobe și sexiste, care vin în contradicție cu drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean.

Politică

Persoanele cu dizabilități se vor putea adresa la Comitetul ONU dacă li se încalcă drepturile

Publicat

pe

De către

Persoanele cu dizabilități se vor putea adresa la Comitetul ONU dacă li se încalcă drepturile. Pavel Filip a semnat la New York un protocol la Convenție

Premierul Pavel Filip a semnat, astăzi, la New York, protocolul opţional la Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. Documentul reconfirmă la nivel internațional angajamentul Republicii Moldova de a contribui în continuare la protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Odată cu semnarea protocolului, statele părți se obligă să recunoască competenţa Comitetului pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi de a primi şi analiza plângerile cetățenilor, care pretind că sunt victime ale încălcărilor prevederilor Convenţiei.

De asemenea, sunt prevăzute condițiile de înaintare a plângerilor, dar și mecanismul de interacțiune a Comitetului cu statul parte, precum şi cu reclamantul, în vederea înlăturării ilegalităților.

Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a fost adoptată la data de 13 decembrie 2006, fiind semnată de Republica Moldova la 30 martie 2007.

Parte la Convenție sunt toate statele membre ale UE și alte 120 de țări ale lumii.

Statele parte la Convenție sunt obligate să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv în ce privește accesul la educație, ocuparea forței de muncă, transport, infrastructură și dreptul de vot.

Citește mai departe

Politică

Expertiza legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor din Chişinău va fi prezentată până la 31 octombrie

Publicat

pe

De către

Comisia juridică, numiri şi imunităţi va prezenta Parlamentului, până la 31 octombrie, expertiza legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

Comisia parlamentară a fost împuternicită de a efectua o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

Expertiza se face cu referire la premisele şi motivaţia juridică care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor sociale, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate.

Concluziile vor include propuneri de perfecţionare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrităţii procesului electoral şi consolidării drepturilor electorale ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Inițiativa de a expertiza legislaţia electorală aparține unui grup de deputați.

Amintim că la 20 mai şi 3 iunie 2018 au avut loc alegeri locale noi, inclusiv alegerile pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău. Instanţele de judecată au invalidat alegerile noi pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău şi, în baza acestor hotărâri, Comisia Electorală Centrală a declarat nul acest scrutin.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu i-a cerut consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi să părăsească sala Parlamentului: „Ne descurcăm și fără dvs”

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului i-a cerut consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi să părăsească sala plenară a Parlamentului, pe motiv că a încălcat regulamentul Parlamentului. Maxim Lebedinschi s-a implicat într-un schimb de replici dintre deputați pe subiectul expulzării celor șapte profesori turci de la liceul Orizont.

Astfel, Lebedinschi a declarat că în acest caz președintele Igor Dodon nu se face vinovat, menționând că fostul președinte Vladimir Voronin a avut posibilitatea pe parcursul mandatului să le acorde cetățenia R.Moldova profesorilor turci.  De asemenea, Lebedinschi a spus că  liberalii au delegat la Serviciul și Informații și Securitate un vicedirector din partea formațiunii, astfel fiind implicați în expulzarea profesorilor turci.

În acest context, a intervenit președintele Parlamentului care a spus că declarația consilierului Lebedinschi reprezintă atac la persoană, încălcând astfel Regulamentul Parlamentului.

„Dvs. reprezentanți interesele lui Igor Dodon. V-am dat posibilitatea cu drept de replică frumos să lămuriți lucrurile, dar să nu atacați persoanele. De aceea, vă rog frumos, luând în considerare că ați încălcat regulamentul Parlamentului, să părăsiți plenul. O să ne descurcăm și fără Dvs”, a declarat Andrian Candu.

De notat că propunerea Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori de liceul Orizont nu a primit voturile necesare.

Reamintim că la începutul lunii septembrie șapte cetățeni turci care lucrau la liceul Orizont au fost expulzați din R. Moldova, îpe motiv că ar reprezenta un pericol la securitatea națională. Opoziția și societatea civilă au criticat dur operațiunea SIS.

Foto: ntv.md

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com