Președintele Igor Dodon a declarat că nu va semna nicio lege antirusească, chiar dacă aceasta va duce la organizarea unui referendum privind suspendarea sa din funcție, se arată într-un interviu acordat de şeful statului agenției de presă RIA Novosti.

Parlamentul de la Chișinău urmează să revină din vacanță la sfârșitul lunii septembrie și va trebui să reexamineze legile respinse de președinte. Printre acestea figurează și inițiativa privind interzicerea difuzării programelor informative ale posturilor TV rusești în Republica Moldova.

“Constituția stipulează că președintele este obligat să semneze legea a doua oară. Voi merge conștient la abatere, în cazul în care, în opinia mea, acest lucru nu corespunde intereselor statului”, a afirmat Dodon.

Potrivit lui, este vorba în primul rând de proiectul de lege prin care 9 mai este declarată Ziua Europei.”Pentru noi este o sărbătoare sfântă şi noi nu putem declara ziua de 9 mai drept Ziua Europei. Este ziua memoriei, ziua Victoriei”, a spus preşedintele.

De asemenea, oficialula spus că are de gând să respingă și legea privind așa-numita “propagandă rusă”.

“Chiar dacă parlamentul o va aproba pentru a doua sau a treia oară, eu tot o voi respinge și ea nu va intra în vigoare“, a declarat președintele Republicii Moldova.

În condițiile unei astfel de evoluții, conform legislației în vigoare, parlamentul ar putea să declare că președintele a încălcat Constituția și să lanseze procedura de destituire a președintelui prin referendum.

Sunt gata să merg la aceasta, la referendum. Sunt încrezător că oamenii vor fi de partea mea“, a adăugat Dodon.