Connect with us

Politică

Igor Dodon l-a invitat pe Patriarhul Kiril într-o vizită pastorală la Chişinău

Publicat

pe

Preşedintele Igor Dodon l-a felicitat pe Patriarhul Kiril luni, 20 noiembrie, cu prilejul zilei de naştere a acestuia, dând asigurări că poporul moldovenesc va păstra mereu credința “faţă de Biserica-mamă, aşa cum au făcut-o părinții, buneii şi străbunii noștri”.

Totodată, şeful statului l-a invitat pe Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii într-o vizită pastorală la Chişinău, pentru a participa la Congresul Mondial al Familiilor, ce va avea loc în 2018.

„Cu prilejul zilei de naştere, în numele întregului popor al Republicii Moldova şi al meu personal, Vă adresez cele mai sincere felicitări. Pe bună dreptate, sunteţi unul dintre cei mai influenţi lideri spirituali din întreaga lume. În fiecare predică, ne amintiţi despre valorile eterne, ne îndemnaţi spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradiţiilor”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Dodon a menţionat că Patriarhul Kiril este  unul dintre cei mai influenți lideri spirituali din întreaga lume.

“În fiecare predică, ne amintiți despre valorile eterne, ne îndemnați spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradițiilor. Cuvintele pe care le rostiți sunt ascultate nu doar de către creștinii ortodocși, ci și de reprezentanții altor confesii”, a mai spus Igor Dodon.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ion Ceban și Andrei Năstase, față în față la dezbaterea electorală organizată de Promo-LEX// VIDEO

Publicat

pe

De către

Socialistul Ion Ceban și liderul Platformei DA Andrei Năstase, candidații la funcția de primar general al mun. Chișinău, care vor participa în turul doi de scrutin, se confruntă într-o dezbatere electorală organizată astăzi de Asociația Promo-LEX.

Tema dezbaterii vizează problemele mun. Chișinău și viziunea concurenților electorali cu privire la soluționarea acestora.

Citește mai departe

Politică

Premierul slovac s-a angajat să ofere susţinerea deplină a Slovaciei pentru parcursul european al Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

Vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă a efectuat la 28 mai o vizită la Bratislava, unde sa întâlnit cu premierul slovac, Peter Pellegrini.

În cadrul întrevederii, oficialii au trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale, exprimânduşi încrederea că dialogul politic moldoslovac va avansa în continuare, în contextul Preşedinţiei Slovaciei la OSCE în 2019 şi a Preşedinţiei Grupului Vîşegrad de la 1 iulie curent.

Vicepremierul Leancă a adus mulţumiri părţii slovace pentru suportul acordat ţării noastre în cadrul „Strategiei Republicii Slovace pentru cooperarea pentru dezvoltare cu Republica Moldova pentru perioada 20142018”. Premierul slovac a adus asigurări că Republica Moldova va fi inclusă  în următorul Program de asistenţă 20192023.

 De asemenea, premierul Pellegrini a subliniat intenţia de a intensifica cooperarea comercialeconomică şi a spori creşterea investiţiilor slovace în Republica Moldova, în special în domeniul energetic.

Oficialul a pledat și pentru  continuarea asistenţei în implementarea programului de micro-granturi în domenii-cheie precum construcţia apeductelor şi administrarea apelor, conectarea la sisteme de canalizare, buna guvernare.

 Cu referire la subiectul european, Peter Pellegrini remarcat că prioritatea de bază a Slovaciei este consolidarea rolului activ al ţării sale în cadrul UE. În acest context, premierul slovac s-a angajat să ofere susţinerea deplină a Slovaciei pentru parcursul european al Republicii Moldova, remarcând că Slovacia întotdeauna a fost în favoarea extinderii europene. Slovacia urmează să acorde Republicii Moldova susţinere pe acest traseu inclusiv în cadrul Preşedinţiei V4.

 În final, Iurie Leancă a transmis invitaţia șefului Guvernului slovac să efectueze o vizită în ţara noastră, aceasta fiind acceptată. Premierul Pellegrini a promis să viziteze Republica Moldova însoţit de un grup de oameni de afaceri, în vederea extinderii în continuare a arealului de relaţii comercial-economice.

 Slovacia acordă asistenţă financiară şi tehnică Republicii Moldova, ţara noastră fiind pe lista primelor trei ţări care beneficiază de această asistenţă. Cifra circuitului economic între Republica Moldova şi Slovacia a crescut substanţial în ultimii doi ani.

Citește mai departe

Politică

Liberala Alina Zotea solicită Procuraturii ridicarea imunității deputaților socialiști Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc

Publicat

pe

De către

Deputata Partidului Liberal Alina Zotea a solicitat astăzi Procuraturii Generale ridicarea imunității colegilor săi din Parlament, deputaților socialiști Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc.

De asemenea, ea a solicitat investigarea faptelor de agresiune asupra lui Ionel Pușcaș, care este ofițer de presă al PL, ce au avut loc astăzi  în jurul orei 11:45, și care ar fi fost săvârșite de către Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc.

Alina Zotea a declarat că incidentul s-a produs la intersecția străzilor A. Șciusev cu N. Iorga, „în momentul în care cetățeanul, Ionel Pușcaș a protestat față de blocarea trotuarului pentru pietoni de către un grup de deputați și consilieri municipali ai PSRM”.

Totul a început astăzi dimineața, când deputatul PSRM Vlad Bătrâncea, a susținut o conferință de presă la sediul Partidului Liberal. El a explicat că a ales această locație pentru că sediul liberalilor se află „într-o clădire municipală reparată și restaurată din banii publici ai chișinăuienilor și care se află în posesia PL”.

În acest context, socialistul Bătrâncea a spus că și sediul PPDA se află într-o clădire „monument istoric și arhitectură, acaparată ilegal și abuziv de frații Năstase”.

 „Vrem să spune că s-a produs unirea, S-au unit hoții, acei care au comis mai multe fărădelegi în ultimul timp. S-au unit Năstase, Chirtoacă, Ghimpu, Șalaru, Leancă, PLDM și toți acei care se fac vinovați de fărădelegile din ultimii 10 ani”, a declarat Vlad Bătrâncea.

Totodată, el a spus că președintele PPDA și candidatul la funcția de primar, Andrei Năstase, „s-a unit cu corupții, hoții și slugile lui Plahotniuc.”

De notat că în acest timp în spatele lui Bătrîncea, stăteau deputați și consilieri PSRM care țineau fotografiilor oponenților în mâini.

Pe toată durata conferinței de presă, liberalul Ionel Pușcaș a protestat împotriva acțiunii socialiștilor, scandând la un megafon „Jos socialiștii” și „Socialiștii la pușcărie”. Ulterior, după finalizarea evenimentului, Pușcaș a anunțat că va depune o plângere pentru că deputatul Grigore Novac i-ar fi rupt nasturii de la cămașă, l-a agresat fizic și i-a deteriorat megafonul.

Într-un comentariu către Alina Zotea pe Facebook, socialistul Grigore Novac a negat orice agresiune. El a declarat că chiar ar vrea ca Zotea să meargă „cu acest individ să treacă o expertiză ca să vedem dacă are măcar o vânătaie, nemaivorbind de ceva mai grav”.

Citește mai departe