Connect with us

Politică

Igor Dodon, invitat de Vladimir Putin la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal

Publicat

pe

Președintele Igor Dodon, a anunțat astăzi că va participa la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal, ce va avea loc în Rusia, la invitația liderului de la Kremlin Vladimir Putin.

Vizita la Moscova a fost discutată în cadrul unei întrevederi a președintelui Dodon cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Farit Muhametșin.

Igor Dodon a precizat că în capitala rusă este preconizată și o întrevedere cu patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Chiril.

Potrivit șefului statului, în cadrul dialogului cu ambasadorul rus a fost făcut un schimb de opinii privind situația din politica internă și externă a țării.

Am menționat că în pofida mai multor acțiuni neprietenoase din partea Guvernului la adresa Federației Ruse, relațiile bilaterale dintre țările noastre se dezvoltă continuu, iar raporturile comerciale sunt în creștere, a  menționat Igor Dodon.

De notat că Rusia, selecţionata ţării gazdă, va întâlni echipa naţională a Arabiei Saudite, joi, 14 iunie, de la 17:00, în meciul inaugural al Campionatului Mondial din 2018, pe Stadionul Lujniki din Moscova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

PLDM cere introducerea celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale// VIDEO

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a înregistrat un proiect de lege în Parlament, care prevede modificarea legii privind votul mixt. Proiectul prevede introducerea celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale.

Președintele fracțiunii parlamentare a PLDM Tudor Deliu a menționat că alegerea într-un singur tur va încălca flagrant principiul reprezentativității și în Parlament.

„Vom putea vedea deputați aleși cu 3-5000 de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil ”, a spus Tudor Deliu, relatând că astfel în Parlament vor accede un număr mare de deputați care nu vor reprezenta voturile cetățenilor.

Potrivit lui, în urma modificării Codului Electoral, autoritățile au încălcat grav o prevedere constituțională, și anume dreptul de a candida la o funcție publică și de a fi ales.

„Aceasta pentru că cetățeanul R. Moldova cu drept de vot nu mai poate candida în calitate de candidat independent în alegerile parlamentare în circumscripția națională. Acest drept s-a păstrat doar în circumscripția uninominală. E adevărat, nu avem încă un precedent, dar asta nu înseamnă că printr-un act legislativ putem să-i interzicem cetățeanului să candideze la nivel național”, a  explicat deputatul.

Tudor Deliu a precizat că fracțiunea PLDM va insista ca acest proiect să fie inclus și supus discuțiilor în cadrul comisiilor parlamentare și apoi să fie inclus în ședința plenului Legislativului.

„Aceasta este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, iar autorii nu au ținut cont de ea. Pentru a repara această greșeală, noi am depus această inițiativă”, a adăugat el.

Citește mai departe

Politică

Departamentul de Stat SUA salută eforturile Guvernului R.Moldova privind implementarea reformelor structurale

Publicat

pe

De către

Dezvoltarea relațiilor moldo-americane a fost discutată de secretarul de stat Tatiana Molcean în cadrul întrevederilor la Departamentul de Stat SUA cu Jorgan Andrews, adjunctul asistentului Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, și Joe Manso, adjunctul asistentului Secretarului de Stat pentru Organizații Internaționale.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor moldo – americane, fiind abordată cooperarea în cadrul Dialogului Strategic Republica Moldova – SUA şi calendarul desfășurării grupurilor de lucru sectoriale, în timpul apropiat. Partea americană a salutat eforturile susținute ale Guvernului Republicii Moldova pentru implementarea reformelor structurale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, în cadrul discuțiilor, a fost evocată importanța schimbului de vizite la nivel înalt și menținerea unei comunicări permanente inter-instituționale între ambele capitale, în acest sens, a fost salutată numirea noului Ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Departamentul de Stat a apreciat înalt rezultatele rundei de negocieri în formatul „5+2”, desfășurată recent la Roma, şi determinarea autorităţilor naţionale de a avansa în procesul de reglementare transnistreană. Totodată, a fost remarcată importanța continuării cooperării pe dimensiunea multilaterală.

Citește mai departe

Politică

Ambasadorul american Pettit: În orice democrație parlamentară trebuie o coaliție

Publicat

pe

De către

Crearea unei coaliţii pro-europene, după alegerile parlamentare din această toamnă este inevitabilă, în opinia ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit. Oficialul a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii “Moldova în Direct”, de la postul de televiziune Moldova 1.

„În orice democrație parlamentară trebuie o coaliție. Un singur partid nu poate multe fără ajutorul altor partide care au un scop similar. Acum PD joacă rolul principal, dar o să vedem cum va fi după alegeri. Eu cred că o coaliție este inevitabilă. O coaliție pro-europeană sper eu!”, a declarat James Pettit, citat de deschide.md.

Oficialul a mai precizat că Republica Moldova este un aliat important pentru Statele Unite ale Americii.

“Alianța, prietenia, cooperarea, colaborarea pe care o avem cu Republica Moldova nu depinde de partidul politic. Pentru noi Republica Moldova este un aliat foarte important”, a spus ambasadorul.

Citește mai departe