Igor Dodon: Guvernul a comis un nou gest ostil antirusesc, inițiind procedura de votare a rezoluției la ONU

Președintele Igor Dodon declară că Guvernul Republicii Moldovei a comis un nou gest ostil anti-rusesc, inițiind procedura de votare  la ONU a rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit lui, coaliția de guvernare face uz de platformele internaționale, încercând să-și consolideze pozițiile politice interne, „puternic afectate în preajma alegerilor parlamentare”.

Mai mult, șeful statului a declarat astăzi că adoptarea acestei rezoluții, pe care a catalogat-o drept „PR-campanie a Partidului Democrat” nu va avea nici o semnificație practică.

„O garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean şi reintegrarea țării. Încetarea operațiunii de pacificare, desfășurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reuşite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înţelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului”, se arată într-o declarație a președintelui.

Potrivit lui, deja peste câteva luni, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară „pro-moldovenească” şi un Guvern „pro-moldovenesc”, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale.

De asemenea, noua majoritate va tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală şi definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul.

Adunarea Generală a ONU aprobat ieri rezoluţia depusă de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei.

Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În favoarea acestuia au votat 64 de state, 14 au fost împotrivă, iar 83 s-au abținut.

În textul proiectului de rezoluţie sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană.

În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

De notat că împotriva rezoluţiei s-a pronunţat Federaţia Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia pentru următoarea sesiune. Reprezentantul Rusiei la ONU,

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.