Connect with us

Publicat

pe

Preşedintele Igor Dodon a adus critici dure în adresa preşedintelui de onoare al Partidului Unităţii Naţionale Traian Băsescu, declarând că pentru tot ce face fostul preşedinte român în Republica Moldova, în orice altă ţară serviciile de securitate, care acţionează în interesul statului, l-ar fi expulzat din ţară.

Criticile au fost aduse în contextul în care Traian Băsescu a avut în ultima perioadă mai multe întâlniri cu cetăţenii R.Moldova, în cadrul cărora a făcut declaraţii unioniste.

“Cu cât mai mult va cutreiera localităţile Moldovei, cu atât lumea va înțelege mai bine că unirea cu România nouă nu ne trebuie”, a declarat Igor Dodon la postul NTV Moldova.

În context, şeful statului a menţionat că a doua zi, după alegerile prezidenţiale, Băsescu l-a sunat pentru a stabili o întrevedere, însă a declinat această iniţiativă. “Dar eu nu am ce discuta cu domnia sa. Dezaprob categoric ideile pe care le promovează”, a argumentat Dodon..

Potrivit lui Igor Dodon, Traian Băsescu trebuie să fie absolut conştient de faptul “că va sta după gard, în sensul direct al cuvântului”, amintind că fostul preşedinte nu deţine cetăţenia R. Moldova.

“Dacă e atât de deştept, s-o facă pe deşteptul acasă la el, noi însă nu-i vom permite să ne năucească populaţia”, a adăugat Igor Dodon.

De notat că anterior, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune televizată la Chişinău, că Dodon este omul care ar da mâine ţara ruşilor.

“Cu preşedintele Dodon nu am avut niciun fel de relaţii. Dar, este o deosebire fundamentală între Voronin şi Dodon. Voronin nu a fost un pro-rus, nu şi-ar fi dat ţara ruşilor, pe când Dodon ar da-o mâine. Noroc că nu se grăbeşte Putin să o ia. Mare deosebire. Voronin era un statalist, cu statul lui, mic, mare, cu problemele lui, nu a acceptat până la urmă  Dodon cred că şi mâine ar accepta federalizarea”, a spus Traian Băsescu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Candidații PAS și PPDA la Primăria Bălți își declară prioritățile. Arina Spătaru a făcut un apel către Simion Guțu

Publicat

pe

De către

Candidații la funcția de primar de Bălți, Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA, și-au prezentat marți prioritățile la dezbateri publice electorale, dedicate alegerilor locale noi din 20 mai, organizate de Asociația Promo-LEX.

În timpul acestora, candidata PPDA Arina Spătaru a venit cu apel către oponentul său electoral de a o sprijini pe ea în această cursă electorală și de a da dovadă de unitate. Apelul a survenit după ce un locuitor al orașului Bălți a întrebat dacă nu ar fi mai bine ca la alegeri să se dea dovadă de o coalizare a forțelor pro-europene și de a veni cu un singur candidat.

” Platforma DA și eu personal am apelat întotdeauna la unitate. Am demonstrat că putem ceda și putem susține candidatul unic pro-european, anti-oligarhic la prezidențiale. Vin cu apel și-l rog pe Simion Guțu, care reprezintă echipa PAS și cu care mă împac foarte bine, să facă un pas corect pentru susținerea candidatei Platformei DA , care a demonstrat că este deschisă în comunicare și este tot timpul pentru unitate”, a menționat Arina Spătaru.

La rândul său, candidatul PAS, Simion Guțu, a declarat că, la următoarele alegeri locale, când vor fi șanse mari la câștigarea scrutinului, echipa PAS va da dovadă de unitate.

“Acum este doar un exercițiu. la care îi dăm posibilitatea locuitorilor orașului Bălți să voteze pentru candidații săi. Acum noi știm care este situația la Bălți și cum votează locuitorii orașului. Chiar dacă vom fi doi sau trei candidați împreună, voturile vor rămâne aceleași” , a spus Simion Guțu.

Totodată, în cadrul dezbaterilor, candidatul PAS a declarat că printre prioritățile sale electorale figurează reparația drumurilor și străzilor, amenajarea parcurilor, terenurilor sportive , crearea unui incubator pentru tineri, unde vor fi instruiți circa 500 de tineri, pentru ca aceștia să-și poată deschidă afacerile acasă.

De asemenea, un domeniu prioritar ar fi dezvoltarea ÎMM-urile și elaborarea unui ghid investițional pentru Bălți.

Candidata PPDA a abordat problema deșeurilor menajere, care potrivit ei, a devenit un subiect șantajabil. Potrivit ei, situația poate fi soluționată doar prin atragerea unor investiții, care ar fi un beneficiu atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru eventualul investitor.

De asemenea, Arina Spătaru a abordat problema creării unei secții de diagnosticare în cadrul spitalului de la Bălți și crearea unor condiții pentru dezvoltarea afacerilor tinerilor.

Întrebați cum vor soluționa problemele orașului, în condițiile în care în consiliul municipal ar fi oponenții lor, cei doi candidați au dat asigurări că vor găsi găsi consens cu aceștia mai ales în derularea proiectelor ce țin de dezvoltarea orașului.

De notat că deși și-au confirmat inițial prezența la dezbateri toți cei 8 candidați înregistrați în cursă, s-au prezentat doar Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA.

Citește mai departe

Politică

INFOGRAFIC: Portretul în cifre al primului și actualului parlamente

Publicat

pe

De către

Femeile în politică sunt un fenomen rar, dar într-o ușoară ascensiune. În prezent 22 de membri ai parlamentului sunt femei, însă la începutul anilor ’90 acestea reprezentau doar 3,7% din legislativ.

Din 278 de semnatari ai Declarației de Independență, 10 erau femei. Cine au fost acestea, aflăm în infograficul de mai jos.

Citește mai departe

Politică

Alegeri locale Bălți: Runda de dezbateri publice electorale, organizată de Promo-LEX// LIVE

Publicat

pe

De către

Asociația Promo-LEX îndeamnă cetățenii să urmărească dezbaterile publice electorale, dedicate alegerilor locale noi programate pentru ziua de 20 mai. Astăzi locuitorii municipiului Bălți vor putea adresa întrebări candidaților.

Cetățenii sunt invitați să vină la dezbateri, să-i asculte pe candidați și să afle cum au ei de gând să rezolve problemele municipiului Bălți. Participanții vor putea adresa întrebări candidaților la rubrica MICROFONUL LIBER, anunță organizatorii.

Deși și-au confirmat inițial prezența toți cei 8 candidați înregistrați în cursă, deocamdată, s-au prezentat doar Simion Guțu, înaintat de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Arina Spătaru, din partea Partidului Platforma DA.

În cadrul dezbaterilor au fost invitați candidații la funcția de primar:
1. Arina Spătaru, Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPPDA);
2. Alexandr Usatîi, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM);
3. Pavel Verejanu, Partidul Politic “ȘOR” (PȘ);
4. Nicolai Grigorișin, Partidul Politic Partidul Nostru (PPPN);
5. Sergiu Burlacu, Partidul Politic “Partidul Unității Naționale” (PUN);
6. Elena Grițco, Candidat independent;
7. Simion Guțu, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS);
8. Oleg Topolnițki, Partidul Politic “Partidul Ruso-Slavean din Moldova”.

Citește mai departe