Preşedintele Igor Dodon a anunţat miercuri,19 aprilie, că joi consilierul prezidenţial pe probleme juridice va pleca personal la Comisia de la Veneția pentru a transmite proiectul sistemului electoral mixt. Totodată, în următoarele zile proiectul va fi transmis către o bună parte a cancelariilor diferitor organizații și state.

Mai mult, Igor Dodon a declarat că astăzi și în zilele următoare va avea întrevederi cu reprezentanții corpului diplomatic accreditat la Chișinău la acest subiect.

În context, preşedintele a cerut sprijinul cetățenilor, a societății, a partenerilor străini “pentru a face presiuni de renunțare la ideea votului uninominal”, iar în caz contrar îşi rezervă toate drepturile constituționale pentru a opri acest proces.

Potrivit preşedintelui, dacă totuşi majoritatea parlamentară va găsi aşi în mânecă, atunci el va cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice din Republica Moldova.

În cazul în care se vor găsi ași în mîneca majorității parlamentare, voi cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice din Republica Moldova. Totodată, consider că dacă acest lucru se va întîmpla, așa cum și-a planificat PD și Plahotniuc în timpul cel mai aproiat, toată lumea ar trebui să se organizeze pentru a riposta inițiativei, să protesteze pînă la capitularea definitivă a guvernării și anunțarii alegerilor parlamentare anticipate”, se arată într-un mesaj al preşedintelui.

Declaraţia lui Igor Dodon survine după ce astăzi preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a scris într-o postare pe blogul său că iniţiativa socialiştilor privind introducerea sistemului electoral mixt este o ficţiune.

Acesta nu este un proiect real. El este doar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, de a îndrepta discuţiile într-o altă direcţie, de a tergiversa şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide, nu au încredere în Parlament, când nu deţin nici un control asupra deputaţilor“, se arată în postarea lui Plahotniuc.