Connect with us

Reintegrare

Igor Dodon: Cred că reintegrarea ţării va avea loc în 2019-2020

Publicat

pe

Preşedintele Igor Dodon a declarat că reintegrarea ţării ar putea avea loc în anii 2019-2020, după alegerile parlamentare din 2018 din RM şi alegerile prezidenţiale în Federaţia Rusă. De asemenea, după modificarea Constituţiei, în urma unui referendum naţional, care va stabili clar statutul regiunii transnistrene.

“În 2018 avem alegeri parlamentare în RM, în urma cărora va fi o altă majoritate parlamentară, care nu va admite admite apropierea de NATO şi nu va conţine elemente unioniste, factori care a stat la baza conflictului transnistrean. Anii 2019-2020 este un termen real când vom putea să discutăm statutul politic al regiunii transnistrene în cadrul teritoriul RM“, a menţionat şeful statului.

Preşedintele a spus că diferendumul urmează a fi soluţionat în urma unui dialog.cu regiunea transnistreană, care urmează să aibă reprezentanţi în Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai spus că după modificarea Constituţiei, care ar avea loc în urma unui referendum naţional, urmează să fi stabilit statutul politic al Transnistriei şi precizat cel al Găgăuziei.

Vom trebui să oferim şi anumite garanţii ca şi în cazul Găgăuziei, că în cazul pierderii suveranității de către Republica Moldova, regiunea va avea dreptul la autodeterminare.Sunt şanse reale şi vom lucra în această direcţie“, a adăugat Igor Dodon.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Chișinăul cere eliminarea posturilor mobile amplasate în Bender

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova a cerut la ședința de astăzi a Comisiei Unificate de Control eliminarea de către partea transnistreană a așa-numitor posturi mobile de control grăniceresc și vamal în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate.

Astfel, prin acțiunile reprezentanților transnistreni, cetățenii sunt supuși fără temei unui control riguros chiar în perimetrul orașului, fiindu-le restrâns dreptul la libera circulație.

Asemenea acțiuni, care  în ultimul timp au fost fixate de mai multe ori, demonstrează clar încălcarea regimului Zonei de Securitate de către structurile de forță anticonstituționale.

Ulterior, a avut loc o ședință de lucru a co-președinților Comisiei Unificate de Control, reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, la care s-a discutat asupra textului final al proiectului deciziei referitor la asigurarea securității și liberei circulații pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc.

Reprezentantul Ucrainei în Comisia Unificată de Control, Serghei Jivciuc, a făcut apel către părți de a mobiliza eforturile pentru identificarea soluției de compromis. Acesta a reamintit că în cel mai scurt timp se va convoca o nouă reuniune în formatul 5+2, iar nesoluționarea problemelor legate de libera circulație pe acest pod, ar putea avea impact negativ asupra deciziei finale în cadrul reuniunii, dar și asupra implementării mai multor proiecte de asistență în această regiune.

Cu regret, nici de această dată nu s-a atins un consens, fiind luată o pauză pentru consultări suplimentare.

Următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control va avea loc la 24 mai.

Citește mai departe

Reintegrare

UE este dispusă să finanțeze studiul de fezabilitate și lucrările de reparație a infrastructurii podului Gura Bâcului – Bâcioc

Publicat

pe

De către

UE este dispusă să finanțeze elaborarea studiului de fezabilitate și organizarea lucrărilor de reparație/ modernizare a infrastructurii podului dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a vicepremierului Cristina Lesnic  cu şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

Astfel,  s-a menționat că va fi delegat un expert ce urmează în comun cu responsabilii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii să se implice în procesul de evaluare tehnică a capacităților podului și de stabilire a intervențiilor ce se impun a fi efectuate.

În cadrul discuției oficialii au abordat ultimele evoluții în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, dinamica înregistrată în implementarea priorităților ce figurează în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și aspecte legate de desfăşurarea următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”, care va avea loc în perioada 29-30 mai la Roma, Italia.

De asemenea, a fost reiterată disponibilitatea deplină a UE de a contribui cu asistența tehnică și financiară necesară, direcționată spre realizarea inițiativelor de promovare a măsurilor de consolidare a încrederii, sprijinirea procesului de reglementare și implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă în localitățile din raioanele de est ale țării.

Vicepremierul a mulțumit oficialului european pentru suportul acordat și totodată, a reiterat că partea moldovenească va menține și în continuare o abordare proactivă în cadrul procesului de negocieri, precum și va contribui la identificarea unor soluții constructive și favorabile intereselor populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

Citește mai departe

Reintegrare

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații

Publicat

pe

De către

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații pentru pierderile suportate în anii 2017-2018, în urma imposibilității de a-și prelucra loturile de pământ.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

Mijloacele vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului, sub forma unor plăţi directe, în mărime de 1229,68 de lei per hectar.

Astfel, pentru perioada 2017-2018, primăria comunei Cocieri va primi 4,02 milioane de lei, primăria comunei Coșnița – 2,68 milioane de lei, iar primăria satului Doroțcaia – 6,82 milioane de lei. De asemenea, sprijin va fi acordat fermierilor din Molovata Nouă, în sumă de 1,12 milioane de lei și celor din satul Pîrîta, în valoare de 1,3 milioane de lei.

Mijloacele alocate primăriilor, în valoare totală de aproximativ 16 milioane de lei, urmează a fi repartizate în baza unui regulament elaborat și aprobat de consiliile locale. Alocațiile vor permite acoperirea plății pentru arendă, care ar fi fost oferită de către arendaș în cazul prelucrării terenurilor și va contribui la dezvoltarea localităților din zona de securitate. Compensații similare au fost acordate şi în anii precedenţi.

Amintim că agricultorii din raionul Dubăsari nu au avut acces la terenurile situate după traseul Tiraspol-Râbniţa din anul 2014, iar în urma negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol accesul la loturile de pământ a fost restabilit pentru un termen de 20 de ani, începând din 1 august curent.

Citește mai departe