Connect with us

Politică

Igor Dodon: În Chișinău s-a dat iarăși un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală

Publicat

pe

Președintele Igor Dodon a declarat că, în cadrul turului doi al alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, s-a dat un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală.

Potrivit lui Dodon, deși pe durata mandatului de primar orășenii se plâng de gropi, de canalizare proastă, de construcții ilegale, de corupție și servcii necalitative, în campania electorală mulți dintre ei s-au arătat preocupați de probleme politice abstracte, nu de problemele reale ale orașului.

„Acesta este un fenomen regretabil, care se repetă a câta oară, spre nefericirea tot a orășenilor, care pătimesc apoi patru ani de pe urma acestor preferințe emoționale de-o zi”, a menționat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook..

El și-a exprimat speranța că noul primar nu va permite „degradarea catastrofală a orașului și va demonstra că îi pasă de soarta Chișinăului”.

„De altfel, Dorin Chirtoacă a fost un primar atît de prost, încît oricare alt primar de pe dreapta, inclusiv Andrei Năstase, ar putea fi o perioadă avantajat de comparația cu predecesorul său liberal”, a mai spus Igor Dodon.

De alrfel, potrivit lui Dodon, pentru Andrei Năstase aceasta a fost „o victorie „a lui Pyrrhusl”, deoarece îi va dezvălui caracterul populist și incompetența, totodată îl va îndepărta de bătălii politice mai importante pentru el”.

Precizăm că după procesarea a o sută procente din procesele verbale, Andrei Năstase a câștigat alegerile pentru fotoliul de primar al Chișinăului. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52.57 de procente din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban – 47,43%.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

PDM: Votul exprimat de alegători este categoric pentru menținerea capitalei pe calea de dezvoltare pro-europeană

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat din Moldova a felicitat toți alegătorii care s-au prezentat la vot la alegerilor pentru Primăria Chișinău, declarând că votul exprimat de ei este unul categoric pentru menținerea capitalei pe calea de dezvoltare pro-europeană. 

Comentând victoria lui Andrei Năstase în lupta pentru fotoliul de primar, PDM a menționat că chiar dacă votul a fost și unul puternic geopolitic, semnalul important dat în realitate de alegătorii din capitală este că Republica Moldova rămâne un stat cu aspirații europene și cu dorință de modernizare. 

PDM a făcut apel la cetățeni încă dinaintea începerii campaniei electorale, dar și în timpul campaniei, să dea un vot împotriva socialiștilor, dar și a liberalilor, care au distrus capitala. Potrivit democraților, acestea sunt cele două partide care au avut cel mai mare număr de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău, dar care au preferat războaiele în loc să lucreze pentru oraș.

„Sperăm ca, măcar după aceste rezultate, în CMC să aibă loc o schimbare de atitudine și să se lucreze pentru Chișinău, nu împotriva lui, sa se pună punct luptelor și intereselor politice de orice fel”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

Totodată, democrații au declarat că Primăria capitalei revine acum unor forțe politice de opoziție, iar acest lucru este de bun augur pentru echilibrul de putere dintr-un stat, dar și pentru faptul că opoziția de dreapta are acum posibilitatea să-și asume o importantă responsabilitate și să muncească pentru oameni, să demonstreze rezultate prin acțiuni.

Partidul Democrat din Moldova a remarcat modul democratic în care s-au desfășurat aceste alegeri pentru Primăria Chișinău, în ciuda multiplelor speculații care s-au făcut atât înainte de primul tur, cât și înaintea celui de-al doilea.

Ce dovadă mai bună de alegeri libere poate să existe decât aceea că opoziția, care s-a plâns permanent de fraudare, le-a câștigat?! Este, de asemenea, un aspect din care se desprind concluzii importante după alegerile din capitală”, au mai spus democrații.

PDM și-a exprimat speranța că, odată cu încheierea alegerilor din Chișinău, se va încheia perioada de instabilitate politică din capitală și Primăria se va ocupa neîntârziat de rezolvarea multiplelor probleme din oraș.

Precizăm că după procesarea a o sută procente din procesele verbale, Andrei Năstase a câștigat alegerile pentru fotoliul de primar al Chișinăului. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52.57 de procente din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban – 47,43%.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase, noul primar de Chișinău. Ion Ceban: Îl voi aștepta zi de zi la Primărie

Publicat

pe

De către

Andrei Năstase, candidatul Platformei DA, a câștigat alegerile locale noi pentru funcția de primar general de Chișinău. După procesare a 99 la sută din procesele verbale, Andrei Năstase a fost votat de 52,55 la sută de alegători, iar contracandidatul său socialistul Ion Ceban – 47,42 la sută.

Imediat după prezentarea rezultatelor parțiale, Ion Ceban a susținut o conferință de presă în care le-a mulțumit alegătorilor săi. Ion Ceban a spus că a făcut o campanie bună, dar că, în opinia sa, la acest scrutin votul a fost unul mai mult politic și geopolitic.

Cred că și în acest scrutin votul a fost unul mai mult politic și geopolitic. Iar în Chișinău sunt probleme reale, care trebuie rezolvate zi cu zi.  Vreau să-l felicit pe Andrei Năstase cu această victorie. Să-i urez succes în implementarea programului pe care și l-a propus, a declarat Ceban.

Acesta a spus că el își va continua activitatea în consiliul municipal și va fi alături de locuitorii capitalei. Mai mult, Ceban a spus că îl va aștepta zi de zi pe noul primar, cu începere de la ora 8.00.,

Eu voi alături de chișinăuieni și vom susține orice proiect economic și social, așa cum am făcut până acum. Îl voi aștepta zi de zi la Primărie, începând cu ora 8.00. Sper să nu întârzie, a spus Ceban..

Totodată, Ion Ceban a precizat că nu exclude că, peste un an, se va revedea cu Andrei Năstase, la următoarele alegeri ordinare pentru funcția de primar.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase este noul primar general de Chișinău

Publicat

pe

De către

Andrei Năstase a câștigat alegerile locale noi pentru funcția de primar general de Chișinău. După procesarea a 98% din procesele-verbale, Andrei Năstase a obținut victoria în bătălia pentru de fotoliul de primar al Chișinăului.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52.16 de procente din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban – 47,84%.

Duminică 3 iunie, la Chișinău a avut loc turul II al alegerilor locale pentru Chișinău. La vot au ieșit 248,668 de persoane, ceea ce constituie 39.12.%.

În total, în listele electorale au fost înscriși aproximativ 632 de mii de alegători.

De notat că cei mai activi alegători au fost persoanele cu vârstele 56-70 de ani, circa 80.022 de alegători şi-au dat votul, mai puţin activi sunt tinerii cu vârstele cuprinse între 18-25 de ani, aproximativ 17.269 de tineri.

Citește mai departe