Preşedintele Igor Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la exercițiul  „Rapid Trident” din Ucraina. Anunţul a fost făcut astăzi de consilierul şefului statului Ion Ceban pe pagina sa de Facebook. Acesta a postat scrisoarea Ministerului Apărării, dar şi răspunsul dat de Preşedinţie.

Astfel, în scrsoarea semnată de viceministrul Apărării Gheorghe Galbura, care a fost expediată cu titlul de informare pe numele preşedintelui Igor Dodon, se menţionează că 57 de militari moldoveni urmau să participe la stagiul de pregătire „Rapid Trident”, desfășurat în localitatea ucraineană Yavoriv, în perioada 7-23 septembrie 2017.

În scrisoare se arată că stagiul de pregătire menționat are drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităților de adaptare și promovarea imaginii Armatei Naționale pe arena internațională.

Pe de altă parte, în scrisoarea Președenției, care este semnată de către Artur Gumeniuc, consilier în domeniul apărării și securității naționale, se menționează că evenimentul dat este calificat drept “exerciţiu multinaţional”, iar potrivit legislaţiei în vigoare pentru participarea la acesta este necesar acceptul preşedintelui președintelui, în calitate de comandant suprem al Armatei.

În acest context, președintele a anunțat Ministerul Apărării despre refuzul participării militarilor moldoveni la stagiul „Rapid Trident”.