IDIS „Viitorul”: „De ce federalizarea nu este valabilă pentru Republica Moldova?”

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” a lansat ieri, 5 iulie, un studiu care abordează procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Lucrarea cuprinde cinci analize scrise de experţi din cadrul mai multor instituţii: Cornel Ciurea, Leonid Litra, Eduard Ţugui (IDIS „Viitorul”), Radu Vrabie (Asociaţia pentru Politică Externă) şi Raluca Răducanu (România). Autorii analizează mai multe aspecte ale subiectului, printre care, ideea de federalizare a Republicii Moldova; soluţii de rezolvare a conflictului transnistrean; problema văzută din perspectiva SUA şi UE; jocul intereselor actorilor externi implicaţi în formatul 5+2; schimbarea formatului misiunii de pacificare şi alte aspecte importante.
Autorii studiului au trasat diferenţele dintre PCRM şi AIE în abordarea problematicii transnistrene. În opinia expertului Leonid Litra, se poate observa că strategia PCRM a fost una de blocaj, dar care nu permitea apropierea între Republica Moldova şi regiunea transnistreană. De cealaltă parte, AIE are o poziţie mult mai flexibilă în procesul de negocieri, însă aceasta comportă riscuri care pot aduce rezultate pozitive dar şi daune procesului de reîntregire a ţării.
„Încrederea, exagerată pe alocuri, în partenerii europeni este unul din momentele care trebuie monitorizate pentru a nu permite un Kozak de tip European şi pentru a fi siguri că înţelegerile la care se ajunge nu depăşesc liniile roşii ale Chişinăului. În acelaşi timp, se recomandă oferirea unui mandat mai flexibil negociatorului-şef şi o încredere mai mare în această figură, având în vedere că Eugen Carpov este un diplomat care are abilităţile necesare pentru a instrumenta dosarul transnistrean” a menţionat Leonid Litra.

Potrivit expertului politic IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea ideea de federalizare a Republicii Moldova este promovată într-o manieră indirectă în diverse mijloace mediatice, de unii politicieni din opoziţie şi de către unii comentatori politici.

„Soluţia federalizării comportă un risc maxim pentru Republica Moldova, având în vedere lipsa unor garanţii internaţionale pentru Moldova şi posibilitatea destabilizării situaţiei interne prin activizarea acţiunilor separatiste ale elitelor regionale”, precizează Cornel Ciurea.

Studiul elaborat poate fi citit integral aici
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare