IDIS: Aderarea la UE nu mai este un obiectiv al Guvernului de la Chişinău

Alianţa de guvernare PLDM-PDM-PCRM nu mai are ca obiectiv aderarea Moldovei la UE, potrivit expertului IDIS ”Viitorul”, Leonit Litra. În ultimul Buletin de Politică Externă al IDIS, acesta analizează schimbarea bruscă a discursului oficialilor de la Chişinău după alegerile parlamentare din toamnă.

Dacă anterior, Premierul Iurie Leancă, Preşedintele Nicolae Timofti şi Ministrul de Externe, Natalia Gherman, au declarat toţi că Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a lui 2015, PDM şi PLDM au schimbat macazul după alegeri. Marian Lupu şi Valeriu Streleţ au declarat răspicat că o astfel de cerere nu-şi are rostul încât va fi respinsă.

Expertul IDIS vede aici însă ”un semnal clar că Moldova nu dorește o avansare a relației cu UE” şi crede că motivele reale sunt altele. Unul din ele este cooptarea PCRM la guvernare.”Renunțarea la cererea de aderare a avut scopul de a acomoda PCRM în coaliția creată pentru ca ultimul să-și poată păstra electoratul și să-și apere poziția expusă în electorală”, se menţionează în buletin.

Un alt motiv, potrivit lui Leonit Litra, este faptul că ”cererea de aderare ar fi oferit UE un instrument puternic de a interveni în dosare importante în Moldova. Lipsa dorinței PD, PLDM și PCRM de a oferi Bruxelles-ului un instrument în plus în politica internă, mai ales în contextul scandalului legat de BEM, este un factor mai important decât prioritatea avansării spre UE”.

Expertul mai remarcă faptul că deşi PDM şi PLDM ”“apleacă urechea” la sfaturile celor din UE atunci când este vorba despre depunerea cererii de aderare și o fac cu brio pe surdul atunci când e vorba, de exemplu, despre reforma procuraturii sau lupta împotriva corupției”. Totodată, Litra pune la îndoială însăşi existenţa acestor ”sfaturi”, întrucât nici Lupu, nici Streleţ, nu au făcut referinţă la vreo sursă anume.

El mai sugerează că Moldova ar fi putut urma exemplul Macedoniei, care, deşi a fost descurajată de către oficialii UE, a depus cererea de aderare şi a obţinut statutul de ţară-candidat datorită dorinţei şi iniţiativei proprii.

”În cele din urmă, depunerea cererii de aderare și obținerea unui rezultat pozitiv este aproape în totalitate dependent de voința Chișinăului, care urmează s-o susțină prin reforme concrete în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, dar și printr-o anchetă credibilă în dosarul BEM. Renunțarea la cererea de aderare oferă posibilitatea guvernării de a tempera parcursul European și de a slăbi influența UE, lucru care marchează o nouă etapă – una în care integrarea europeană, deocamdată, nu mai este o prioritate absolută”, concluzionează expertul.

Buletinul integral poate fi găsit aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.