Identifică minori bolnavi, adună bani din donații și-i trimite în Turcia, unde medicii simulează intervenții chirurgicale// RISE

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

RISE Moldova a obținut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat, se arată într-o investigație RISE Moldova.

VICTIMELE

La începutul anului 2016, Veronica a fost anunțată de medicii din Moldova că fetița ei, Lenuța, care atunci avea opt ani, are nevoie de o operație la inimă. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată atât în Moldova, cât și peste hotare. Femeia a apelat după ajutor la Svetlana Sainsus, cunoscută în mediul on-line pentru acțiunile de caritate în care s-a implicat în ultimii ani. Veronica susține că Svetlana i-a propus să se adreseze la clinica Medical Park din Turcia.

Spitalul i-a informat că intervenția chirurgicală va costa 16.500 de euro. O sumă exorbitantă pentru părinții Lenuței. Respectiv, au apelat la ajutorul oamenilor cu suflet mare. Au publicat cazul pe platforma de finanțare colectivă guvern24.md și au adunat aproape 5.000 de euro. Deoarece banii nu erau suficienți, au căutat și alte soluții. Svetlana Sainsus a lansat diferite campanii de colectare de fonduri – a pus boxe în centre comerciale și a ajutat fetița să-și vândă o parte din desene. Ulterior au mers la Istanbul.

VERONICA: Am mers acolo, am făcut ecocardiografia. Medicul a zis că starea copilului nu este așa cum scriu medicii din Moldova. Pe 31 [martie] s-a efectuat operația dată. Am mai făcut după operație o ecocardiografie. Mi-au zis că copilul este sănătos, gata, poate să facă tot ce vrea ea. Adică noi de boală chiar am uitat. Am achitat 4.000 de euro. Au zis că ne-au făcut reducere 10.000 de euro.

Veronica susține că, la plecarea din spital, nu a primit actele de externare. Iar câteva luni mai târziu, Lenuței i s-a făcut rău. Femeia a mers cu fetița pe la mai mulți medici din Moldova și i-a făcut câteva ecografii. Verdictul doctorilor a fost același – fetița are nevoie în continuare de tratament chirurgical.

VERONICA: Patru medici ne-au zis același lucru. În iulie 2016, o altă familie pățește la fel. Ana ne povestește că fetița ei, Geta, care are acum șase ani, la fel avea nevoie de o operație la inimă. Lipsa banilor i-au făcut și pe ei să apeleze după ajutor la Svetlana Sainsus, care, la acel moment, nu mai făcea acte de binefacere pe cont propriu, ci prin intermediul site-ului caritate.md.

Cazul Getei a fost plasat pe site-ul caritate.md, iar oamenii au donat peste 12.000 de euro. La mijlocul lunii iulie, Ana și fiica ei au plecat în Istanbul. Femeia spune că nici ea la externare nu a primit vreun document. Iar peste vreo trei luni de la operație, fetiței i s-a făcut rău.

ANA: I se învinețeau buzele, tremura. Am mers la spital la cardiolog și medicul mi-a spus să mergem la Chișinău să facem o ecografie. Pe data de 23.11.2016 noi am făcut un examen la cabinetul de ecografie. Ni s-a spus că are trei defecte, așa cum a fost. Peste ceva timp am mai făcut o ecografie. Fix așa mi s-a spus – că persistă aceeași problemă. Găurile persistă, nu este nicio schimbare.

INTERMEDIARII

Caritate.md găzduiește anunțuri cu diverse cazuri umanitare, iar administratorii platformei anunță că, într-un an și jumătate, a colectat circa 55 de milioane de lei din donații.

SVETLANA SAINSUS, cofondator caritate.md: În decurs de un an de zile pot să vă spun că avem o cifră – 100 de cazuri finalizate, adică am colectat suma și au fost rezolvate. Iar peste 200 [de cazuri] sunt active. Platforma nu are niciun procent, ba mai mult, pot să spun cu sinceritate că, de foarte multe ori, este în pierdere din cauza că banii se procesează în lei. Sunt doar comisioanele băncii, comisioanele PayPal și la toate terminalele pe care le avem.

Site-ul caritate.md este deținut de Fundația de Caritate „Sfântul Gheorghe”. Fondatorii instituției sunt Sergiu Diaconu, care are afaceri în domeniul publicității și divertisment, și Alexandru Rusnac, care deține afaceri în domeniul tehnologiilor informaționale. Ultimul susține că, de fapt, el este principalul investitor al fundației.

ALEXANDRU RUSNAC, fondator al Fundației de Caritate „Sfântul Gheorghe”: Totul este susținut de mine. Proiectul caritate[.md] a fost făcut de genul dat – adică a fost să unesc forța mea, puterile mele tehnologice, pentru a-i da Svetei posibilitate de a colecta bani.

TEXTUL INTEGRAL AL INVESTIGAȚIEI POATE FI CITIT AICI.