Idei economice desprinse din teza de doctor a ÎPS Vladimir

Biserica nu se ocupă cu activităţi comerciale, iar un leu cheltuit de către Biserică contribuie la creşterea veniturilor economice în ansamblu cu 10 lei, se arată în teza de doctor în economie a  ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, cunoscut în lume ca Nicolae Cantarean.

Înaltul ierarh şi-a susţinut teza în anul 2010, dar abia peste trei ani aceasta a fost aprobată de Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare. RISE Moldova a desprins cteva idei din teza economică a Mitropolitului.

 Cum un leu devine 10 lei

„Fiecare leu, cheltuit de către Biserică, devine un multiplicator în dezvoltarea economică a ţării. De exemplu: Biserica X a efectuat cheltuieli pentru reparaţii curente A lei. Constructorii din aceşti A lei o parte i-au cheltuit pentru procurarea produselor alimentare αA, iar (1-α) A lei au fost acumulaţi; agricultorii, care au încasat αA lei, din care α αA lei au cheltuit pentru procurarea îmbrăcămintei, iar restul leilor au fost acumulaţi etc. Banii în sumă de A lei, puşi în circuitul economic de către Biserică au contribuit la creşterea activităţilor economice. Cu alte cuvinte, un leu cheltuit de către Biserică contribuie la creşterea veniturilor economice în ansamblu cu 10 lei”.

  Enoriaşii nu cumpără icoane, ci fac pomeni

„Activităţile economice în reţelele creştinismului ortodox sunt însemnate şi deloc nu pot fi neglijate. Biserica nu se ocupă cu activităţi comerciale. Structurile ce comercializează pentru enoriaşi atributică bisericească sunt mai mult pomeni ale enoriaşilor Bisericii, decât activităţi de realizare a unor profituri. Reţelele de mănăstiri din ţară dispun de tractoare, combine, automobile etc. Aceste nu sunt procurate pentru a se îmbogăţi cineva, dar pentru a acorda un suport material a unui segment de enoriaşi marginalizaţi de către soartă”.

În ţară lipseşte evidenţa enoriaşilor

„În ţară nu se ţine cont de numărul creştinilor ortodocşi, lipseşte evidenţa lor; enoriaşii sunt lăsaţi în voia soartei, nu întotdeauna li se creează confortul, condiţiile necesare, lipseşte infrastructura adecvată pentru slujbele şi riturile bisericeşti. În profilul eparhiilor din ţară lipseşte evidenţa succeselor, insucceselor în ce priveşte creşterea numărului creştinilor ortodocşi, nu este organizat fluxul de informare.

În reţelele auxiliare ale Bisericii sunt aplicate slab metodele manageriale contemporane, lipsesc calcule pentru justificarea consecutivităţii efectuării unor activităţi ce implică cheltuieli materiale, financiare. De asemenea, funcţionează insuficient sistemul de onestitate, de control financiar, de venituri şi cheltuieli în bugetul Bisericii”.

Moldova.ORG reamiinteşte că ÎPS Vladmir a fost ridicat la rangul de mitropolit cu titlul de “mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove” la 21 decembrie 1992 de Sinodul Patriarhiei Moscovei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.