Iată ce misiune are Biroul de Legătură NATO

Biroul de legătură NATO reprezintă o parte a dialogului politic, acesta va facilita identificarea domeniilor în care Moldova necesită asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate, va ajuta la implementarea cu succes a proiectelor în curs de desfăşurare, se arată în într-un articol publicat de Centrul NATO în Republica Moldova.

Biroul de legătură NATO are misiunea de a facilita și consolida cooperarea practică dintre NATO și statul în care urmează a fi creat. Acest birou are scopul de a furniza consultanță autorităților țării în care e amplasat și NATO privind planificarea și punerea în aplicare a programelor și activităților de cooperare.

De asemenea, efectuează legătura cu autoritățile statului, NATO, țările membre și partenere NATO pentru a consolida cooperarea și înțelegerea în vederea realizării obiectivelor NATO.

Biroul de legătură NATO are obiectivele de a intensifica dialogul pe marginea reformelor demarate, de a sprijini transformarea guvernării democratice a sectorului de apărare și de securitate, de a asigura supravegherea parlamentară și executivă; de a pune în aplicare strategia de securitate națională, precum și de a îmbunătăți sistemul național de securitate.

Un astfel, de Birou de legătură NATO a fost creat în Ucraina și Georgia. În Ucraina acesta a fost fondat în aprilie 1999, personalul fiind creat din 16 persoane civili și militari din Estonia, Lituania, Polonia, Germania, Ucraina, precum și din Sediul NATO (Belgia). Are o cooperare strânsă cu Centrul de Informare și Documentare NATO din Kiev.

Biroul de legătură NATO din Georgia a fost deschis oficial la 1 octombrie 2010, personalul fiind compus din 14 persoane civili și miliari din Polonia, Norvegia, Republica Cehă, Georgia, precum și din, Sediul NATO din Belgia.

Până în prezent, în Republica Moldova activează și Centrul de Informare și Documentare NATO, acesta fiind o instituţie neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.

„Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu trebuie privit ca un obstacol în calea cooperării cu NATO, dînd drept exemplu cooperarea Austriei, Elveţiei, Finlandei şi Irlandei cu Alianţa. Moldova trebuie să beneficieze pe deplin de posibilităţile de cooperare pe care Alianţa le oferă statelor neutre” ,a menționat Mihai Gribincea, fost ambasadorul Republicii Moldova la NATO, în prezent Ambasadorul Republicii Moldova in România

Reamintim că Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău a fost semnat marţi, 29 noiembrie, la Bruxelles.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Oficiul de Legătură NATO de la Chişinău va unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

”Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”, a specificat Jens Stoltenberg.

Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.