Hyde Park il interpeleaza public pe Secretarul General al Consiliului Europei

ONG-ul basarabean Hyde Park a facut publica o scrisoare deschisa adresata Secretarului General al Consiliului Europei, Terry Davis, care se afla in vizita la Chisinau, socotind a aceasta este singura modalitate in care se poate lua legatura cu oficialul european.

Redam in cele ce urmeaza textul integral al scrisorii semnat de Oleg Brega, asa cum ne-a parvenit el la redactie.

Stimate domnule Terry Davis, va scriu acest ravas in forma deschisa pentru ca mai multe demersuri ale mele expediate cu diverse ocazii pe adresa Consiliului Europei au ramas fara raspuns, chiar daca au fost inregistrate oficial la reprezentantii CE din Chisinau.

Venit in Republica Moldova cu ocazia aniversarii a 10-a de la admiterea tarii noastre in CE ati participat la o emisiune in direct la Moldova 1, televiziunea de stat care inca nu este publica, deoarece inca mai practica propaganda, cenzura, publicitatea mascata – comportament care denota independenta ei de interesul publicului contribuabil. Nu stiu daca v-a spus cineva, dar aflati si de la mine ca de data asta jurnalistii din studio erau doar de la institutii obiediente puterii, de aceea intrebarile lor au fost comode.

La acea emisiune ati declarat ca democratia noastra este corect orientata si in continua consolidare. Nu pot sa fiu de acord cu Dvs si unele argumente in acest sens v-au fost prezentate luni in Parlament, la sedinta festiva, unde au vorbit si deputatii din opozitie. Eu as mai fi adaugat si semnalele ingrijoratoare de la ultimele alegeri legate de ingradirea drepturilor unor categorii de cetateni: unii n-au putut candida, altii n-au fost lasati sa observe alegerile, iar o alta categorie, foarte numeroasa, dar la fel de incomoda actualei puteri, n-a fost lasata sa voteze.

Va rog deci, domnule Secretar general, sa fiti mai putin generos cu laudele la adresa noastra si a guvernantilor moldoveni – in 10 ani se putea face mult mai mult pentru binele oamenilor, pentru democratie, mai ales ca declaram ca vrem sa intram in familia europeana restrinsa a statelor libere si prospere. In asa ritm, laudati fiind chiar si pentru declaratii de intentii, nu vom face degraba pasi reali in aceasta directie. Iar populatia, cetatenii simpli, care alta data ieseau masiv la vot, se implicau in politica, in viata sociala, acum s-au saturat sa mai lupte, nu mai vor sa astepte, au pierdut increderea in clasa noastra politica, in suprematia legii, in valorile universale proclamate de Constitutia noastra si CEDO.

As fi vrut sa particip si eu la vreuna dintre multiplele Dvs intalniri de aici, dar aceste discutii sunt semi-clandestine, accesul este peste tot ingradit sau limitat. Biroul de informare si documentare al CE de la Chisinau a organizat recent o masa rotunda la care a invitat doar o lista mica si selecta de ong-uri si despre eveniment s-a aflat doar post factum, chiar daca subiectele abordate au fost foarte importante, de larg interes.

As fi venit in fata Parlamentului sa va intalnesc, dar luni era zi de lucru si-apoi accesul spre Legislativul nostru e iarasi limitat. Ba mai mult, la un eveniment similar cu doar o saptamana inaintea zilei aniversare, am participat la un protest autorizat in spatiul dintre Parlament si Presedintie, si, pentru ca acel protest dureaza de aproape doua luni, iar problema libertatii presei audiovizuale este mai veche decat statalitatea acestui teritoriu, m-am gindit sa atrag atentia presedintelui Voronin, oaspetilor sai si presei oficiale prezente la ceremonii – am fluierat mai tare ca sa fiu vazut si auzit, dar pentru asta am fost imbrancit, amenintat si chiar lovit. Agresorii erau in civil, insa, deoarece politia n-a intervenit la apelurile mele, cred ca erau angajati ai fortelor de ordine. Pentru indrazneala mea am fost dupa aceea luat in catuse, retinut cateva ore apoi judecat in pripa. Am fost impus sa platesc o amenda pentru ca mi-am aparat drepturile. Ba mai mult, reprezentantii politiei au telefonat la Comisia Electorala Centrala si, in rezultat, pentru activitatile mele civice, pentru exprimarea publica a atitudinii mele a fost penalizata organizatia neguvernamentala pe care o conduc (ONG Hyde Park, inregistrata legal, asociatie care promoveaza drepturile omului, libertatea expresiei si accesul la informatie), ne-au fost anulate acreditarile pentru 14 observatori independenti la alegerile locale din 10 iulie 2005.

Tineam neaparat sa folosesc iar fluierul de care nu ma mai despart in acest stat pretins democratic, vroiam sa va atrag si Dvs atenta asupra problemelor pentru care suntem in strada de luni de zile, dar si sa verific inca o data gradul meu de libertate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.