Connect with us

Social

“Historical Dictionary of Moldova” la cea de-a doua editie

Ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din Chisinau, a avut loc prezentarea lucrarii “Historical Dictionary of Moldova” (Dictionar istoric al Moldovei). La prezentare au participat Andrei Brezianu, Vlad

Publicat

pe

Ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din Chisinau, a avut loc prezentarea lucrarii “Historical Dictionary of Moldova” (Dictionar istoric al Moldovei). La prezentare au participat Andrei Brezianu, Vlad Spanu, autorii lucrarii; [John] Todd Stewart, ex-Ambasador al SUA in Republica Moldova; Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor; numerosi politicieni si oameni de cultura.

In debutul prezentarii, Mihai Cimpoi, Presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a mentionat ca: “aceasta carte costa 95$ si este practic inaccesibila. Problema este sa gasim un mecanism, o fundatie care sa ne permita sa o traducem ca sa ajunga cel putin la organismele europene.”

La randul sau, Andrei Brezianu a afirmat:” Editia data are peste o suta de intrari noi. Ca si versiunea din 2000 vorbim de o carte cu valoare de premiera. Cel dintai dictionar istoric in limba engleza consacrat Moldovei istorice si Basarabiei. Destinatarii acestei carti sunt cititori raspanditi in toata lumea. Cartea se inscrie ca tipologie intr-o serie de 60 de de volume standard, care descriu istoria unor state europene. Armatura si centrul de greutate nu sta in configuratia fiselor de anuar la zi. Acest dictionar nu are de a face cu enciclopediile intocmite de Iakim Grosu.

Nu avem de a face cu o enciclopedie exhaustiva. E vorba de un compendiu, pentru cititorii straini, tuturor celor care doresc sa cunoasca o tara tinuta pentru mult timp sub obroc, o realitate cunoscuta sub denumirea de “paradoxul moldav”. Lucrarea se structureaza ca o cheie, o poarta de acces, care poate arunca lumina necesara pentru o intelegere obiectiva. Bibliografia numara aproape 50 de pagini. Republica Moldova unul dintre cele mai atipice state succesoare desprinse din URSS. Vorbeam de paradoxul moldav. Acesta a reprezentat piatra de incercare. Care tara? De ce o provincie si totodata o republica. Al cui stat succesor este Republica Moldova?

Dictionarul nu omologheaza Republica Moldova cu Moldova istorica. Dictionarul arata ca nu se poate vorbi despre traditiile teritoriului dintre Prut si Nistru, scotand din contextual lor real pe Eminescu si Creanga sau insinuand ca toate aceste simboluri nu ar avea nimic comun cu Romania. Unde este vatra Moldovei? Acest dictionar si-a propus sa inteleaga acest puzzle istoric.

Azi republica independenta, candva republica sovietica, jumatate rupta din Principatul Moldovei, oblasti, gubernie tarista fost-a intrarea tarii dintre Prut si Nistru sub diverse ocupatii straine legala sau ilegala? Toate ocupatiile straine au fost facute in virtutea principiului: “ Might is right” (supravietuirea celui mai puternic).

Vlad Spanu: “ Va urma o prezentare la Bucuresti pe data de 19 si vom organiza una la Washington la inceputul lui noiembrie. Uitandu-ma in urma, dupa 2001 cand am plecat din sistemul diplomatic al Republicii Moldova cartea este al doilea lucru cu care ma mandresc. Primul este infiintarea Fundatiei “Moldova” cu sediul la Washington. In aceasta editie am oglindit unele evenimente, care nu sunt prezente in editia precedenta, ca foametea din 1946-1947 si rezistenta antisovietica din 1944-1951. La fel am acordat atentie asezamintelor culturale si oamenilor de cultura care nu au intrat in editia precedenta.”

“Historical Dictionary of Moldova” a aparut la editura Scarecrow Press Inc. intr-un tiraj de 1000 de exemplare. Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul editurii la: http://www.scarecrowpress.com/ // Europa.md

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Reintegrare

CEDO: Rusia se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor din Dubăsari. Ce sumă va trebui să achite

Publicat

pe

De către

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat astăzi hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol. În total, cauza a fost intentată la cererea a 1646 de reclamanți și 3 companii agricole din r. Dubăsari.

Proprietarii de terenuri din r. Dubăsari au fost reprezentați la CtEDO de către avocații Asociației Promo-LEX. Înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CtEDO.

Cele 8 cereri au fost depuse la Curtea Europeană de către avocații Asociației Promo-LEX în perioada anilor 2004 – 2006. Reclamanții sunt rezidenți şi locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea satelor lor.

Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 euro. Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 euro, iar companiilor agricole câte 5 000 euro.

Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115 300 de euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80 500 de euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. și 50 000 de euro către GȚ Serghei Popa.

Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 euro.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița.

Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.

„Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX își exprimă gratitudinea partenerilor care i-au susținut pe parcursul anilor în cauza fermierilor din r. Dubăsari – Open Society Foundations, National Endowment for Democracy și Civil Rights Defenders.

Citește mai departe

Social

1,5 mil. lei erau colectați lunar drept „mulţumire” din partea șoferilor care intrau în gările auto. Cum funcționa schema

Publicat

pe

De către

Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto” vor rămâne, pentru 72 de ore, în custodia CNA şi a procurorilor anticorupţie, după ce azi-dimineaţă au fost reţinuţi în cadrul mai multor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Persoanele vizate au statut de bănuit şi sunt cercetate pentru organizarea unor scheme infracţionale de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale. Pe lângă cei reţinuţi, alţi 12 funcţionari au fost escortaţi la CNA pentru audieri, având statut de bănuit în cauzele menţionate.

Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei.

În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Aceasta deoarece, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc.

Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia  erau obligaţi de  operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

În cadrul investigării cazului, s-a documentat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS Gările şi staţiile auto.

Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei.

Astăzi procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni –  inclusiv în Chişinău. În urma acestora, au fost reţinuţi 4 administratori ai filialelor teritoriale (Bălţi, Edineţ, Orhei, Căuşeni), 2 şefi din cadrul filialei teritoriale Centru (Chişinău), 2 controlori, 2 dispeceri şi un casier.

Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală, iar investigaţiile continuă, în acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu, legislaţia în vigoare prevede diferite pedepse penale şi privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

 

Citește mai departe

Social

Un bărbat din Râșcani a ajuns pe mâna Poliției. Ar fi furat 21 de biciclete sportive

Publicat

pe

De către

Un bărbat în vârstă de 27 ani, originar din raionul Rîșcani, a ajuns pe mâna Poliției, fiind suspectat că ar fi furat 21 de biciclete sportive de pe teritoriul municipiului Bălți și a raioanelor Drochia și Râșcani. Suspectul nu este la prima abatere de la lege, acesta are antecedente penale pentru infracțiuni similare.

Oamenii legii au stabilit că, în perioada lunilor aprilie – iulie, bărbatul acționa de unul singur, iar bicicletele erau sustrase din scările blocurilor locative: Ulterior,acesta le comercializa persoanelor fizice contra sumelor 50 și 200 de lei.

Prejudiciul cauzat fiecărui proprietar constituie suma de 2000 lei: Polițiștii au reușit să recupereze 8 biciclete.

Suspectul este cercetat penal în stare de libertate. Pe numele lui au fost inițiate mai multe cauze penale, în urma cărora, acesta urmează să fie atras la răspundere conform legislației în vigoare.

În acest context, pentru a evita furtul bicicletei tale, Poliția a venit cu câteva sfaturi pentru posesorii de biciclete:

– Alege un sistem antifurt;

– Parchează bicicleta într-un loc circulat;

-Nu iți parca bicicleta în scara blocului sau în curte. Nu îi subestima pe infractori! Cel mai sigur, o ții într-o încăpere cu acces limitat. Majoritatea bicicletelor sunt furate din scările de bloc.

Citește mai departe