“Historical Dictionary of Moldova” la cea de-a doua editie

Ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din Chisinau, a avut loc prezentarea lucrarii “Historical Dictionary of Moldova” (Dictionar istoric al Moldovei). La prezentare au participat Andrei Brezianu, Vlad Spanu, autorii lucrarii; [John] Todd Stewart, ex-Ambasador al SUA in Republica Moldova; Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor; numerosi politicieni si oameni de cultura.

In debutul prezentarii, Mihai Cimpoi, Presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a mentionat ca: “aceasta carte costa 95$ si este practic inaccesibila. Problema este sa gasim un mecanism, o fundatie care sa ne permita sa o traducem ca sa ajunga cel putin la organismele europene.”

La randul sau, Andrei Brezianu a afirmat:” Editia data are peste o suta de intrari noi. Ca si versiunea din 2000 vorbim de o carte cu valoare de premiera. Cel dintai dictionar istoric in limba engleza consacrat Moldovei istorice si Basarabiei. Destinatarii acestei carti sunt cititori raspanditi in toata lumea. Cartea se inscrie ca tipologie intr-o serie de 60 de de volume standard, care descriu istoria unor state europene. Armatura si centrul de greutate nu sta in configuratia fiselor de anuar la zi. Acest dictionar nu are de a face cu enciclopediile intocmite de Iakim Grosu.

Nu avem de a face cu o enciclopedie exhaustiva. E vorba de un compendiu, pentru cititorii straini, tuturor celor care doresc sa cunoasca o tara tinuta pentru mult timp sub obroc, o realitate cunoscuta sub denumirea de “paradoxul moldav”. Lucrarea se structureaza ca o cheie, o poarta de acces, care poate arunca lumina necesara pentru o intelegere obiectiva. Bibliografia numara aproape 50 de pagini. Republica Moldova unul dintre cele mai atipice state succesoare desprinse din URSS. Vorbeam de paradoxul moldav. Acesta a reprezentat piatra de incercare. Care tara? De ce o provincie si totodata o republica. Al cui stat succesor este Republica Moldova?

Dictionarul nu omologheaza Republica Moldova cu Moldova istorica. Dictionarul arata ca nu se poate vorbi despre traditiile teritoriului dintre Prut si Nistru, scotand din contextual lor real pe Eminescu si Creanga sau insinuand ca toate aceste simboluri nu ar avea nimic comun cu Romania. Unde este vatra Moldovei? Acest dictionar si-a propus sa inteleaga acest puzzle istoric.

Azi republica independenta, candva republica sovietica, jumatate rupta din Principatul Moldovei, oblasti, gubernie tarista fost-a intrarea tarii dintre Prut si Nistru sub diverse ocupatii straine legala sau ilegala? Toate ocupatiile straine au fost facute in virtutea principiului: “ Might is right” (supravietuirea celui mai puternic).

Vlad Spanu: “ Va urma o prezentare la Bucuresti pe data de 19 si vom organiza una la Washington la inceputul lui noiembrie. Uitandu-ma in urma, dupa 2001 cand am plecat din sistemul diplomatic al Republicii Moldova cartea este al doilea lucru cu care ma mandresc. Primul este infiintarea Fundatiei “Moldova” cu sediul la Washington. In aceasta editie am oglindit unele evenimente, care nu sunt prezente in editia precedenta, ca foametea din 1946-1947 si rezistenta antisovietica din 1944-1951. La fel am acordat atentie asezamintelor culturale si oamenilor de cultura care nu au intrat in editia precedenta.”

“Historical Dictionary of Moldova” a aparut la editura Scarecrow Press Inc. intr-un tiraj de 1000 de exemplare. Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul editurii la: http://www.scarecrowpress.com/ // Europa.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.