Hârtia care depistează dacă mâncarea nu e bună

Chimiştii americani au creat un senzor portabil din hârtie, care ne poate spune când mâncarea nu mai este comestibilă. Tehnologia poate uşura detectarea toxinelor şi bacteriilor, scrie Digi24.ro.

Senzorul, creat în laboratorul de chimie al universităţii americane Clarkson, conţine particule anorganice care, în momentul în care interacţionează cu substanţe toxice, îşi schimbă culoarea.

Senzorul poate detecta, spre exemplu, ochratoxina A, produsă de ciuperci. Această micotoxină poate creşte în boabele de cafea sau în cereale şi dăunează creierului sau rinichilor.

Senzorul funcţionează şi la produsele cosmetice, iar în viitor ar putea fi folosit pentru depistarea E. coli sau a salmonelei.

În plus, dacă va da rezultate şi la testele următoare, ar putea fi introdus direct în etichetele produselor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.