Connect with us

Politică

Guvernul Republicii Moldova, criticat că acordă cetăţenie în baza unor interese financiare

Publicat

pe

Organizaţia nonguvernamentală Transparency International a criticat joi guvernul Republicii Moldova pentru că acordă cetăţenie unor persoane care investesc în statul est-european, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

În baza unui amendament adoptat de Parlamentul de la Chişinău, la 26 decembrie, persoanele care investesc cel puţin 100.000 de euro, cumpără proprietăţi sau împrumută statului minimum 250.000 de euro, timp de cinci ani, pot obţine cetăţenia moldovenească.

Guvernul Republicii Moldova a motivat acest amendament prin faptul că are nevoie de fonduri pentru dezvoltarea ţării, una dintre cele mai sărace din Europa, unde salariul mediu lunar este de 315 dolari.

Veaceslav Negruţă, expert în cadrul Transparency International Moldova, a declarat că măsurile adoptate de guvernul moldovean “ar putea să legalizeze banii negri” în fostul stat sovietic, unde “corupţia este endemică”.

Legea pentru acordarea cetăţeniei prevede că există o limită de 5.000 de persoane care pot intra sub incidenţa acesteia dacă investesc fonduri în Republica Moldova, dar nu menţionează dacă este vorba despre o limită anuală sau generală.

Potrivit experţilor internaţionali anticorupţie, această lege le-ar putea permite cetăţenilor din Rusia, Iran sau din alte foste state sovietice să călătorească liber în Uniunea Europeană.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Alexei Navalnîi a fost nominalizat la funcția de președinte al Rusiei

Publicat

pe

De către

Un grup de inițiativă a votat, la Moscova, pentru înaintarea lui Alexei Navalnîi în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în 2018. Acțiuni similare au avut loc și în Vladivostok, Ekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Perm, Krasnoyarsk și în alte orașe din Federația Rusă.

La întrunirile grupurilor de inițiativă au participat și reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale ruse. Aceștia au declarat că documentele pentru înregistrarea lui Nvalnîi în cursa prezidențială vor fi analizate și ulterior, se va lua o decizie. Totuși, anterior, reprezentanții CEC-ul rus au spus că doar o minune l-ar putea ajuta pe Alexei Navalnîi să candideze la prezidențiale, dat fiind faptul că acesta a fost condamnat anterior într-un dosar penal.

Alexei Navalnîi este unul dintre principalii opozanți ai regimului Putin.

Citește mai departe

Externe

Ministrul Justiţiei din Polonia cere abrogarea legii privind prescrierea crimelor comunismului

Publicat

pe

De către

Zbigniew Ziobro, ministrul Justiţiei şi procuror-general al Poloniei, a cerut Curţii Constituţionale de la Varşovia să abroge legea privind prescrierea crimelor comise de oficiali ai fostului regimul comunist în perioada 1944-1989, informează site-ul cotidianului Le Monde.

Codul Penal polonez prevede “garanţii de impunitate” pentru oficiali comunişti, fiind vizate infracţiuni pasibile de până la 5 ani de închisoare pentru tortură şi alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, comise în mod intenţionat de funcţionari ai poliţiei politice comuniste împotriva unor militanţi anticomunişti.

Potrivit ministrului Justiţiei, autorii acestor crime au beneficiat de „omisiuni voluntare ale urmăririi în justiţie”.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varşovia, a promis că va “decomuniza” Polonia, acuzând autorităţile liberale precedente că nu au făcut îndeajuns pentru a elimina vestigiile comunismului, ba chiar i-au protejat pe comunişti.

În acest context, Partidul Lege şi Justiţie a iniţiat o amplă reformă a sistemului justiţiei din Polonia, despre care Comisia Europeană afirmă că subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Drept urmare, miercuri, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

Politică

Ambasadorul Delegației UE în RM: „Este important ca aplicarea legii să nu pună obstacole suplimentare și nenecesare pluralismului media”

Publicat

pe

De către

Adoptarea cât mai rapidă a unui nou Cod al Audiovizualului, care să corespundă prevederilor europene în materie, în principal Directivei Europene pentru Servicii Audiovizuale, precum și asigurarea libertății și pluralismului mass media sunt priorități în cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Sunt aspecte pe care Delegația UE le urmărește cu mare atenție. În contracararea dezinformării din spațiul mediatic, este esențial să fie respectat accesul la informație și evitate prevederile legislative de interdicție.
Cu prilejul Seminarului organizat de CCA în 15 decembrie privind Respectarea Drepturilor omului în cadrul Serviciilor Audiovizuale, ambasadorul Peter Michalko, Șeful Delegației UE, a declarat:
„Respectarea Drepturilor Omului este o temă prioritară pentru acțiunea UE la nivel global și o arie importantă de cooperare între Republica Moldova și UE. O considerăm o componentă importantă a monitorizării implementării angajamentelor în sfera democrației.
Pentru noi, în UE, libertatea și pluralismul mass media sunt valori și principii fundamentale și prioritare ale drepturilor omului. Pentru Republica Moldova, ca și pentru orice altă țară, acestea trebuie să fie pilonii unei societăți democratice și să asigure pluralismul de opinii politice și corecta informare a cetățenilor – acestea sunt cruciale mai ales într-un an electoral precum 2018.
Mass media reprezintă unul dintre partenerii noștri de bază în cooperarea cu Republica Moldova, pe lângă autoritățile statului și societatea civilă. Relația de parteneriat și Asociere politică, integrare economică pe care o avem cu Republica Moldova este mult mai profundă și complexă decât până acum. O implementare de success a acesteia necesită o mass media liberă și pluralistă și o bună cooperare cu instituțiile statului, precum CCA.
Într-o țară în care 80% din populație se informează de la televizor, CCA care are un rol esential în consolidarea unui spațiu audiovizual la standarde europene.
În acest sens, Acordul de Asociere cu UE oferă toate instrumentele necesare. Prin îndeplinirea angajamentului de transpunere a Directivei Europene privind Serviciile Audiovizuale se creează cadrul legislativ și arhitectura instituțională necesare pentru funcționarea normală și independentă a mass mediei din Republica Moldova.
Salutăm crearea și activitatea Grupului de Lucru privind îmbunătățirea legislației mass media din Parlament, susținut logistic și financiar de Delegația UE și alți parteneri de dezvoltare. Obiectivele celor 8 subgrupuri acoperă majoritatea aspectelor cheie care necesită a fi îmbunătățite la standarde europene și internaționale și care încă ne provoacă îngrijorare – adoptarea cât mai rapidă a unui nou Cod al Audiovizualului în care prezența conținutului audiovizual european să se regăsească în proporția prevăzută de Directiva Europeană, echilibrarea și însănătoșirea pieței de publicitate, eliminarea concentrării mass media și asigurarea de facto a transparenței totale a proprietății în audiovizual și media, asigurarea pluralismului și independenței media prin protejarea jurnaliștilor regionali și proiectelor media mici, independente.
Considerăm că o abordare constantă și consecventă cu angajamentele și standardele europene este singura cale. Soluții legislative temporale și parțiale cu consecințe partial nefaste care contravin Acordului de cooperare cu UE și alți parteneri de dezvoltare își dovedesc ineficiența și sunt de evitat.
În ceea ce privește respectarea drepturilor omului în audiovizual, pe lângă asigurarea independenței și pluralismului mass media, aș dori să subliniez importanța asigurării libertății de expresie și a accesului la informație pentru toți cetățenii.
În acest sens, CCA are un rol deosebit de important, dat și de legislație de altfel, care îl împuternicește cu dreptul de a monitoriza și sancționa prezența conținutului audiovizual care contravine drepturilor omului și promoveaza discursul de ură, discriminarea pe bază de gen, religie, ura etnică sau care dezinformează masiv cetățenii.
Aceasta este o provocare puternică, noi recunoaștem acest lucru și sunt lucruri cu care ne confruntăm și în Uniunea Europeană. Însă în Europa luptăm prin mijloace democratice și s-a dovedit că o bună legislație dublată de o bună și funcțională arhitectură instituțională sunt instrumentele corecte care dau rezultate.
Limitarea accesului la informație, a libertății de exprimare prin mijloace legislative de interdicție nu dă rezultatele scontate și contravine drepturilor fundamentale ale omului.
Totodată, este important ca aplicarea legii să nu pună obstacole suplimentare și nenecesare pluralismului media ci să vină în sprijinul mass mediei independente și profesioniste. Salutăm evoluțiile pozitive recente în acest sens.
Uniunea Europeană va continua să monitorizeze cu atenție și perseverență aspectele ce țin de libertatea mass media și îndeplinirea standardelor europene și va continua să sprijine cu expertiză și financiar atât instituțiile de stat din Republica Moldova cât și partenerii din mass media în atingerea acestui deziderat.”
Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Reportaje12 ore în urmă

Cât de realizabile sunt promisiunile electorale ale lui Igor Dodon?

Anul trecut, pe data de 23 decembrie, avea loc învestirea Președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a câștigat alegerile, devansând-o pe...

Externe13 ore în urmă

Alexei Navalnîi a fost nominalizat la funcția de președinte al Rusiei

Un grup de inițiativă a votat, la Moscova, pentru înaintarea lui Alexei Navalnîi în calitate de candidat la alegerile prezidențiale...

Externe14 ore în urmă

Kievul anunță victoria asupra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm

„Naftogaz” Ucriana, distribuitorul național de gaze, a câștigat arbitrajul împotriva Gazprom la toate articolele disputate pe marginea contractului de furnizare...

Diverse15 ore în urmă

Rețetă de Crăciun: Cârnaț cu sânge

Multiple credințe populare priuind efectul benefic al contactului cu sângele se manifestă mai ales la marile sărbători calendaristice, când norme...

Externe15 ore în urmă

Ministrul Justiţiei din Polonia cere abrogarea legii privind prescrierea crimelor comunismului

Zbigniew Ziobro, ministrul Justiţiei şi procuror-general al Poloniei, a cerut Curţii Constituţionale de la Varşovia să abroge legea privind prescrierea...

Important16 ore în urmă

Autorităţile vor lansa un nou tip de acte în februarie 2018

Începând cu februarie 2018, cetățenii Republicii Moldova vor putea achiziționa pașapoarte de tip nou. Anunțul a fost făcut de directorul...

Politică16 ore în urmă

Ambasadorul Delegației UE în RM: „Este important ca aplicarea legii să nu pună obstacole suplimentare și nenecesare pluralismului media”

Adoptarea cât mai rapidă a unui nou Cod al Audiovizualului, care să corespundă prevederilor europene în materie, în principal Directivei...

Advertisement

Opinii