Guvernul planifica crearea Institutului pietei

Guvernul planifica crearea, pe parcursul anului 2005, Institutului pietei, in scopul ameliorarii situatiei in domeniul comertului din Moldova prin elaborarea mecanismelor eficiente de coordonare.

Aceasta masura este prevazuta in Planul de actiuni pentru dezvoltarea comertului, aprobat de Guvern in sedinta de miercuri.

Conform Planului, pe parcursul anului curent, vor fi efectuate studii privind potentialul exportului in conformitate cu prevederile Organizatiei Mondiale a Comertului, va fi efectuata analiza comparativa a preturilor la marfurile exportate cu cele similare din alte tari si cu preturile produselor respective care se importa in Moldova, in scopul elaborarii propunerilor pentru majorarea competitivitatii marfurilor autohtone.

Planul de masuri mai prevede monitorizarea evolutiei volumului, structurii si preturilor produselor importate in scopul identificarii factorilor care au determinat cresterea acestora, mai ales in sectoarele in care se inregistreaza un nivel inalt al importurilor.

De asemenea, se preconizeaza crearea bazei de date referitor la accesul si comercializarea productiei pe piata europeana si cea internationala, crearea unui baze de date privind ofertelor pentru export.

Crearea centrului informational si lansarea web-site-urilor cu acces liber la informatia despre pietele de desfacere, calitatea si securitatea produsului, cerintele la import si legislatia tarilor importatoare, simplificarea si stabilirea unor reguli stricte si transparente privind procedurile de export prin minimalizarea pachetului de documente necesar pentru efectuarea procedurilor de export sunt alte masuri stipulate in Planul de masuri.

Potrivit datelor statistice, volumul total al vanzarilor cu amanuntul s-a dublat in anul 2004, comparativ cu anul 2001 si a insumat 17,4 mlrd de lei. Volumul de vanzari pe cap de locuitor a constituit 5,1 mii lei, in 2004. Comertul exterior a inregistrat o crestere de 24,8 la suta, comparativ cu anul 2003. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.