Guvernul interzice comertul cu haine la mina a doua

Guvernul de la Chisinau a interzis comertul cu haine la mina a doua in Republica Moldova. Decizia a provocat insa nemultumirea miilor de vinzatori care sustin ca nu au alta posibilitate de a supravietui si de a-si intretine familiile decit sa comercializeze haine vechi. Pe viitor, hainele la mina a doua vor fi distribuite in Republica Moldova doar de catre asociatiile umanitare sau de catre donatori.

Guvernul de la Chisinau si-a motivat decizia prin faptul ca aceste haine ar fi sursa de raspindire a diferitor boli, in special a celor de piele, si de aceea distribuirea lor ar trebui supusa unui control riguros.

Eugen Roscovanu, presedintele Asociatiei Micului Business, sustine ca aceasta motivatie ar fi nejustificata, intrucit hainele, care sunt cumparate la depozite en-gros din Franta si Germania, sunt dezinfectate atit inainte de a fi aduse in Republica Moldova, cit si dupa ce ajung in tara.

Potrivit domnului Roscovanu, pina acum nu a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire din cauza hainelor la mina a doua.

Adevaratul motiv al interdictiei, sustine presedintele Asociatiei Micului Business, ar fi ca in spatele Executivului ar sta anumite cercuri influente care doresc sa monopolizeze acest domeniu oarecum profitabil.

„Puterea a facut un act care contravine in genere necesitatilor economice din tara si necesitatilor sociale. Este un pretext. Faptul ca in societate, in economia noastra exista tendinte monopoliste foarte agresive … Este vorba despre aceea ca, pe de o parte, nu se intelege ce se face in societate, iar pe de alta parte, anumite cercuri dicteaza vointa lor care este total antisociala si nu permite, sa zicem, stimularea intreprinderilor mici”, spune Eugen Roscovanu.

Daca aceasta decizie a executivului nu va fi anulata, spune Eugen Roscovanu, vor fi afectati aproximativ 80 la suta din locuitorii Republicii Moldova care cumpara, cel putin uneori, haine la mina a doua. in plus, cei peste 15 mii de vinzatori vor ramine fara lucru.

Vinzatorii de haine la mina a doua ameninta ca vor iesi in strada sa protesteze in cazul in care guvernul nu-si va anula decizia. Ei considera ca statul ar trebui sa-i asigure cu locuri de munca in cazul in care intentioneaza sa interzica acest gen de comert.

Iata ce spune o vinzatoare de marfuri la mana a doua de la piata din cartierul Telecentru din Chisinau.

„Daca exista necesitatea, unii vind, altii cumpara. Sa-i lipsesti pe oameni poate de ultima posibilitate de a cistiga o bucata de piine pentru sine, pentru familie, nu este corect. Oamenilor nu le ajunge nici salariul si nici nu au unde sa munceasca. Daca vrea sa interzica acest comert. Guvernul ar trebui sa le prezinte oamenilor o alternativa. Daca statul nu are grija de oameni, oamenii sunt pusi in situatia sa supravietuiasca cum pot”, spune vinzatoarea de haine la mana a doua.

Aceeasi parere o impartasesc si cumparatorii din piata.

„Pentru noi este important sa putem cumpara haine la mina a doua. Mai ales pentru copil care creste foarte repede si ne costa foarte mult sa-i cumparam haine noi. Asa insa, de bine de rau, ne descurcam”, spune o femeie de vreo 35 de ani.

Iar o alta femeie, intre doua virste, afirma: „viata oamenilor este foarte grea si de aceea foarte multi cumpara haine la mina a doua. Unul merge la tara si are nevoie de niste haine mai ieftine, altul cauta altceva, iar sortimentul e destul de mare aici”, spune femeia intre doua virste.

Reprezentantii guvernului au refuzat sa comenteze decizia cu privire la interzicerea comertului cu haine la mina a doua.

Asadar, nemultumire si amenintari cu proteste pe de o parte si tacere pe de alta. // BBC News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.