Guvernul britanic se pregătește de moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce este „Operațiunea London Bridge”

Membrii executivului de la Londra s-au reunit de curând, potrivit presei britanice, pentru a discuta protocolul ce trebuie urmat în cazul decesului reginei Elisabeta a II-a. Acest plan de acţiune se numeşte „Operaţiunea London Bridge”, notează ediţia online a ziarului spaniol ABC, transmite Agerpres.

Guvernul britanic se pregăteşte deja pentru o posibilă moarte a reginei Elisabeta a II-a în viitorul apropiat.

Este vorba despre un simplu test ce vizează protocolul care trebuie pus în aplicare în cazul morţii suveranei britanice: vor fi decretate zece zile de doliu naţional, iar fiul cel mare al suveranei, prinţul Charles, va ocupa tronul Marii Britanii. El va vizita apoi Scoţia şi Ţara Galilor, la puţin timp după moartea reginei, pentru „a demonstra că sunt parte integrantă a monarhiei”.

Acest protocol a declanşat însă un semnal de alarmă în rândul britanicilor, în contextul în care regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să lipsească săptămâna trecută de la o ceremonie religioasă oficiată la Catedrala Saint Paul din cauza unei indispoziţii. Nu este prima dată când starea de sănătate a suveranei îngrijorează naţiunea britanică, după ce în anii trecuţi suverana şi-a amânat o călătorie din cauza unei răceli.

Perioada de doliu va fi împărţită în două părţi. În primele nouă zile vor fi organizate o serie de procesiuni în faţa sicriului, iar în a zecea zi vor răsuna clopotele turnului Big Ben la ora locală 09.00. Două ore mai târziu, vor începe funeraliile la catedrala Westminster.

Acestea vor fi primele funeralii de stat organizate în Marea Britanie după anul 1965, după decesul prim-ministrului Winston Churchill, căruia regina Elisabeta a II-a i-a acordat această onoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.