Guvernul alocă 18 milioane lei pentru populaţia din raioanele de est. Iată unde vor merge banii

Executivul a aprobat, miercuri, 26 octombrie, două hotărâri care vizează populaţia din raioanele aflate în partea stângă a Nistrului. Deciziile respective prevăd măsuri de susţinere a oamenilor din această zonă, care valorează, în total, aproximativ 18 milioane de lei.

Astfel, s-a decis alocarea, din fondul de rezervă al Guvernului, Consiliului raional Dubăsari a sumei de 7,98 milioane de lei pentru acordarea unor plăţi directe proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol pentru anul 2016.

La rândul său, Consiliul raional Dubăsari va repartiza mijloacele alocate, câte 1 229 lei per hectar, proprietarilor respectivi, în baza unui regulament, elaborat şi aprobat de Consiliu, în mod transparent şi echitabil, în coordonare cu Cancelaria de Stat şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Totodată, a fost aprobat Programul activităţilor de dezvoltare tehnico-materială a instituţiilor educaţionale şi medicale, reparaţie a infrastructurii localităţilor din zona de securitate.

Programul conţine 44 de măsuri, inclusiv reparaţia clădirilor cu destinație socială şi a apeductelor, dar şi iluminarea stradală în peste 20 de localităţi.

Acestea au fost selectate în urma concursului de  proiecte, la care au fost examinate peste 100 de propuneri, venite de la autorităţile publice locale şi centrale. Criteriile de eligibilitate a proiectelor s-au axat pe implementarea proiectelor în  Zona de securitate şi pe activităţi specifice, care să contribuie la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului şi la realizarea obiectivului de reintegrare a ţării.

Valoarea totală a proiectelor planificate pentru a fi puse în aplicare până la finele anului curent este de 10 milioane de lei, mijloacele financiare fiind prevăzute în legea bugetului

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare