GUVERNUL A APROBAT STRATEGIA DE DEZVOLTARE A SISTEMULUI DE SĂNĂTATE ÎN ANII 2008 – 2017

Chişinău. Restructurarea sistemului spitalicesc este principala reformă care urmează să fie promovată în următorii ani în sistemul de sănătate, conform Strategiei de dezvoltare a sistemului pe anii 2008- 2017, pe care Guvernul a aprobat-o în şedinţa de miercuri.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, ministrul Sănătăţii, Ion Ababii, a menţionat, că în ultimii 15 ani, numărul spitalelor în Moldova s-a redus de la 300 la 65, iar al paturilor spitaliceşti – de la 55 mii pînă la la 22,4 mii; rata de asigurare a populaţie cu paturi spitaliceşti s-a apropiat de media europeană de 59 de paturi la 10 mii de locuitori, dar pentru o eficientizare mai mare a sectorului spitalicesc şi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale e necesară dotarea spitalelor cu echipamente noi, implementarea metodelor noi de diagnosticare şi tratament, care va optimiza în continuare zilele -pat petrecute în spital.

Ababii a precizat că, cu acest scop, se prevede o nouă clasificare a spitalelor şi înfiinţarea centrelor de excelenţă. La prima etapă, vor fi inaugurate 4 centre de excelenţă – la Chişinău, pe baza Spitalului Clinic Republican şi cîte unul la Bălţi, Cahul şi Bender. Centrele vor presta servicii medicale de performanţă pentru populaţie, vor efectua investigaţii de laborator complicate. Strategia prevede modernizarea serviciului de urgenţă, crearea reţelelor de legătură operativă care vor permite înregistrarea computerizată a solicitărilor populaţiei şi consultarea la distanţă în cazurile dificile; asigurarea tuturor instituţiilor medicale primare cu echipament medical de bază, cu transport medical sanitar; modernizarea tuturor domeniilor de asistenţă medicală. Strategia a fost elaborată cu concursul experţilor locali şi străini, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alte organizaţii internaţionale de profil.

Pe baza Strategiei vor fi elaborate o serie de legi şi programe, costurile de implementare a Strategiei sînt foarte mari. Instituirea asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală a permis majorarea, an de an, a alocaţiilor pentru sistemul sănătăţii. Aceasta îi va stimula pe donatorii externi să contribuie şi ei la implementarea Strategiei, a spus Ion Ababii.

Tot miercuri, Executivul a aprobat Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care cuprinde lista maladiilor şi a stărilor care necesită asistenţă medicală şi stabileşte volumul asistenţei acordate persoanelor asigurate de către instituţiile medico-sanitare, contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru 2008 vor constitui 2,6 mlrd. lei.

Guvernul a obligat Ministerul Sănătăţii să elaboreze, în termen de o lună, normele metodologice de aplicare a Programului unic, în 2008.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.