Connect with us

Justiție

Gruparea lui “Sașa Țiganul”, trimisă în judecată pentru contrabandă cu mărfuri de la piața “KM 7”

Publicat

pe

Opt membri ai unei grupări criminale specializate în contrabandă cu mărfuri de la piața “KM 7” au fost trimiși în judecată. Mărfurile de larg consum, provenite de la Piața “KM 7” de lângă orașul Odessa, Ucraina, erau introduse în mod fraudulos pe teritoriul Republicii Moldova prin segmentul transnistrean.

Trei dintre inculpați, inclusiv capul grupării numit “Sașa Țiganul”, se află în arest preventiv, iar în privința celorlalți au fost aplicate măsuri preventive de alternativă.

În cadrul urmăririi penale, desfășurate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și ofițerii Serviciului Vamal, au fost depistate și ridicate mărfuri de contrabandă în valoare de peste 1 700 000 lei.

În caz de condamnare, inculpații riscă pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 3 la 10 ani.

În continuare, sunt întreprinse eforturi comune în vederea combaterii fenomenului legat de contrabanda cu mărfuri provenite de la “Piața KM 7” din preajma orașul Odessa, Ucraina.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Un avocat din Cahul, trimis în judecată. A fost prins în timp ce primea 1000 euro de la soțul unei inculpate

Publicat

pe

De către

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că transmis în judecată dosarul în privința unui avocat din Cahul, căruia îi este incriminată  infracțiunea de trafic de influență.

La data de 4 aprilie, acesta a fost prins în flagrant delict de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în timp ce primea 1000 de euro mită de la soțul unei inculpate. Apărătorul a pretins și primit banii sub pretextul că poate determina procurorii de caz să nu atace hotărârea instanţei de fond, cu privire la achitarea soţiei declarantului, dar şi decizia de condamnare cu suspendare condiționată, emisă în privința denunțătorului.

Anterior, avocatul ar fi primit 2000 de euro de la cei doi soți cercetați penal pentru cultivarea plantelor ce conțin droguri, astfel încât, cauza penală de învinuire să nu fie expediată în judecată.

Inculpatul și-a recunoscut vina, iar dacă acesta va fi găsit vinovat de trafic de influență, el riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 200 000 de lei.

De menționat este faptul că, avocatul este figurant și pe un alt dosar penal, în care este învinuit de escrocherie şi fals în acte publice, fiind reținut acum câteva zile de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA Direcția Sud și plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Acestuia îi este incriminată punerea în aplicare a unei scheme de deposedare de apartamente a unor locuitori din Cahul, în complicitate cu alte persoane.

Citește mai departe

Justiție

Directorul unei școli profesionale din Chișinău, trimis în judecată. I-a deposedat pe unii angajaţi de cardurile salariale şi de bani

Publicat

pe

De către

Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au finalizat urmărirea penală și au transmis în judecată dosarul în privința directorului unei școli profesionale din Chișinău.  Şeful instituţiei este învinuit că, timp de mai bine de un an, i-ar fi deposedat pe unii angajaţi de-ai săi de cardurile salariale şi, respectiv, de bani.

În plus, a fost documentat un caz de angajare fictivă a unui muncitor și însușirea salariului acestuia.

Astfel, în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, directorul şcolii, ar fi identificat persoane cu situaţie materială precară pe care i-a angajat în diferite funcţii auxiliare în instituţia pe care o conducea.

Ulterior, în mod abuziv, le-ar fi luat cardurile bancare, pe care erau transferate salariile, pentru a extrage banii şi a-i folosi în interes personal. Ca să-şi camufleze acţiunile infracţionale şi a evita eventuale nemulţumiri din partea angajaţilor, conducătorul instituţiei transmitea o parte din bani (1200 -1300 de lei) salariaţilor. Sumele rămase pe cont, care variau între 3000 şi 4000 de lei, în funcţie de postul ocupat de angajat, erau însuşite de director.

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul și-a recunoscut vina, încheind un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a recuperat benevol prejudiciul cauzat statului prin delapidare, în mărime totală de 62.833 de lei. Totodată în cadrul urmăririi penale a fost aplicat sechestru pe mijloace bănești ale învinuitului în mărime de 15000 euro.

Prejudiciul cauzat angajaților prin escrocherie, ajunge la 151 460 de lei, recuperarea acestora urmând a fi decisă de către instanța de judecată, în acest sens fiind înaintate acţiuni civile de către părţile vătămate.

Pentru delapidarea averii străine în proporții considerabile, legislaţia naţională prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 850 la 1350 u.c. sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani; iar pentru escrocherie – amendă în mărime de la 850 la 1350 u.c. sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 3 ani.

Citește mai departe

Justiție

13 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu 3 milioane de lei. În schemă sunt implicate două grupări

Publicat

pe

De către

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu Inspectoratul Național de Investigații, au desfășurat, astăzi, 13 percheziții la domiciliile, oficiile și mijloacele de transport ale factorilor de decizie ai mai multor SRL-uri, implicați într-o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Astfel, s-a stabilit că factorii de decizie ai 5 societăți comerciale, au acţionat prin înţelegere prealabilă, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, eschivându-se de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste 3 milioane de lei.

În urma investigaţiilor efectuate pe caz s-a constatat că în fapt, în schema depistată sunt implicate 2 grupări diferite, una din care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali ai acestor activităţi.

I-a grupare (lichefiatori şi, posibil, legalizatori) sunt gestionarii celor 5 companii care au rolul inclusiv de companie „paravan”, iar a II-a grupare (beneficiari) sunt gestionarii SRL 7 SRL 8 și altele.

Schema funcționa în felul următor: beneficiarii perfectează documente financiare fictive, precum că procură mărfuri şi servicii de la una din companiile indicate în schemă în calitate de lichefiatori, costul acestora fiind achitat prin transfer bancar.

Ulterior, lichefiatorii sub pretextul procurării de produse cerealiere ridică de la bancă numerarul transferat de către beneficiari, perfectând acte de achiziție a mărfurilor în care sunt introduse date denaturate și restituie totodată acestora, prin cash, transferurile bancare efectuate de ei, reţinând comisionul de lichefiere.

În unele cazuri lichefiatorii „livrează” către beneficiari nemijlocit mărfurile şi serviciile necesare acestora. În astfel de cazuri lichefiatorii au rolul de legalizatori ai mărfurilor şi serviciilor inexistente sau procurate ilicit de beneficiari.

În aşa mod, prin intermediul schemei respective a avut loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor și impozitelor fiscale corespunzătoare.

Totodată, s-a stabilit că directorul SRL 1 a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un șir de acte de achiziție, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice. După analiza actelor respective s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziție, nu se aflau în țară sau buletinele de identitate erau expirate la data perfectării actului.

În urma celor 13 percheziții au fost ridicate mai multe înscrisuri de ciornă, contracte, acte de achiziție și facturi fiscale, 3 persoane fiind reținute pentru 72 de ore.

Dacă vinovăția actorilor implicați va fi demonstrată în cadrul procesului de judecată, aceștia riscă  pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani sau  amendă în mărime de la până la 267,500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoanele juridice riscă lichidarea.

Citește mai departe